Vladimir Putin. Foto: Reuters
Vladimir Putin. Foto: Reuters

Putin je odlok s takojšnjim učinkom o uvedbi obvezne prisege za wagnerjevce podpisal v petek. Po poročanju Reutersa gre za jasen signal Moskve, da želi najemniško vojsko spraviti pod strožji državni nadzor.

Odlok, objavljen na spletni strani Kremlja, zavezuje vsakogar, ki opravlja delo v imenu vojske ali podpira "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini, k uradni prisegi zvestobe Rusiji.

Besedilo prisege, ki je v odloku opisano kot "korak k oblikovanju duhovnih in moralnih temeljev obrambe Rusije", vključuje tudi zavezo o strogem upoštevanju ukazov poveljnikov in drugih nadrejenih.

Ruski preiskovalci medtem še vedno ugotavljajo vzrok strmoglavljenja zasebnega letala, pri čemer je umrlo vseh deset ljudi na krovu. Ruske letalske oblasti so sporočile, da so bili na seznamu potnikov tudi vodja Wagnerjeve skupine Prigožin, soustanovitelj Dmitrij Utkin in vodja poslovanja Valerij Čekalov.

DNK-analiza žrtev

Kremelj njihove smrti še ni uradno potrdil, preiskovalci trenutno opravljajo DNK-analizo posmrtnih ostankov. Ruski predsednik Putin je sicer v četrtek svojcem preminulih izrazil sožalje in Prigožina označil za "nadarjenega podjetnika, ki je storil resne napake".

Sorodna novica Kremelj zanika vpletenost v domnevno smrt Prigožina. Preiskovalci našli črni skrinjici.

Številni zahodni analitiki menijo, da je šlo za Putinovo maščevanje Prigožinu, ki je junija skušal izvesti udar, a je 200 kilometrov pred Moskvo ustavil konvoj. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je v petek odločno zanikal navedbe, ki "prihajajo z določenega zornega kota".

Peskov prav tako ni želel komentirati prihodnosti vplivne najemniške vojske, ki sodeluje v številnih afriških državah, del pripadnikov pa v Belorusiji usposablja tamkajšnje sile.

Se bo Putin udeležil pogreba?

Na vprašanje, ali se bo Putin udeležil Prigožinovega pogreba, je Peskov odgovoril, da je treba najprej počakati na rezultate analize DNK. "Datumov za pogreb še ni, o tem je sploh nemogoče govoriti. Edino, kar lahko rečem, je, da ima predsednik trenutno precej natrpan urnik," je dodal.

Nekdanji britanski veleposlanik v Belorusiji, zdaj višji sodelavec na Mednarodnem inštitutu za strateške študije (IISS), Nigel Gould-Davies, je dejal, da bo pogreb zelo pomemben dogodek.

"Če bo Putin želel poudariti, da je Prigožin umrl kot izdajalec, ga bo ignoriral," je dejal Gould-Davies, a hkrati opozoril, da bi lahko to med podporniki Wagnerjeve skupine okrepilo nenaklonjenost Kremlju.