Spominsko obeležje za Prigožina in druge umrle wagnerjevce v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters
Spominsko obeležje za Prigožina in druge umrle wagnerjevce v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters

Ruske oblasti so zavrnile govorice, da naj bi odredile umor Prigožina, in špekulacije označile za lažne, ter še dodale, da te "na Zahodu prihajajo z določenega zornega kota".

"O letalski nesreči in tragični smrti potnikov, zlasti Jevgenija Prigožina, se veliko špekulira. Vse to je popolna laž. Na Zahodu te špekulacije seveda prihajajo z določenega zornega kota. Ko govorimo o tem, se moramo seveda ravnati le po dejstvih," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Iz Kremlja sicer niso uradno potrdili, da je bil med potniki padlega letala tudi Prigožin. Peskov je dodal, da glede letalske nesreče ne ve dosti in da bo okoliščine razjasnila preiskava.

Ruski preiskovalci so danes našli črni skrinjici in vseh deset trupel. Trenutno še opravljajo analizo DNK, da bi lahko potrdili identiteto umrlih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim so s prizorišča umaknili tudi razbitine letala in jih odpeljali na preiskavo, je poročala ruska tiskovna agencija Ria Novosti. Kot poroča BBC, so našli tudi črni skrinjici oziroma snemalnike.

Sorodnikom umrlih v strmoglavljenju je v četrtek sožalje izrekel ruski predsednik Vladimir Putin. Dogodek je označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake.

Ukrajina izvaja vojaške manevre okoli Krima

Nesreča dva meseca po poskusu upora

Ruske letalske oblasti so sporočile, da sta bila Prigožin in Utkin med desetimi potniki letala, ki je v sredo strmoglavilo severno od Moskve, nesreče pa ni preživel nihče.

Nesreča se je zgodila dva meseca po tem, ko so Prigožin in njegovi plačanci iz Wagnerjeve skupine sprožili kratkotrajen upor proti ruskim vojaškim vodstvom in prevzeli nadzor nad južnim mestom, Rostovom, nato pa napredovali proti Moskvi, preden so se ustavili 200 kilometrov pred prestolnico.

Čeprav je Rusija sprožila preiskavo nesreče, njen izid verjetno ne bo omajal splošno razširjenega prepričanja, da je bil Prigožin umorjen iz maščevanja za organizacijo upora proti ruskim vojaškim poveljnikom.

Lukašenko: Posvaril sem Prigožina

Oglasil se je tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je po junijskem poskusu udara najemniške vojske Wagner ponudil zatočišče Prigožinu. Dejal je, da je tako Prigožina kot prav tako domnevno umrlega soustanovitelja Wagnerja Dmitrija Utkina skušal posvariti, naj bosta previdna, vendar njegovih nasvetov nista upoštevala.

Lukašenko je dodal, da ruski predsednik po njegovem prepričanju ni povezan z nesrečo. "Poznam Putina: je preračunljiv, zelo miren, preudaren človek, tudi ko gre za sprejemanje drugih, manj težkih odločitev. Ne morem si predstavljati, da je to storil Putin, da je za to kriv Putin. To je preprosto pregrobo in neprofesionalno delo," je dejal beloruski predsednik, sicer tesni Putinov zaveznik.

Po neuspešnem uporu Prigožina in njegove najemniške vojske pred dvema mesecema proti Moskvi so se wagnerjevci na vabilo Lukašenka preselili v Belorusijo. Enote bodo tam tudi ostale. "Wagner je živel, Wagner živi in Wagner bo živel v Belorusiji, tudi če komu to ni všeč," je še dejal beloruski predsednik.

Utkin se je v nasprotju s Prigožinom redkeje pojavljal v javnosti in je deloval iz ozadja, kjer je skrbel za vodenje operacij. Foto: Reuters
Utkin se je v nasprotju s Prigožinom redkeje pojavljal v javnosti in je deloval iz ozadja, kjer je skrbel za vodenje operacij. Foto: Reuters

V zraku tudi drugo letalo Wagnerja?

V nekaterih ruskih medijih, povezanih s skupino Wagner, se medtem širijo navedbe, da je bilo v času strmoglavljenja v zraku tudi drugo zasebno letalo, povezano z wagnerjevci.

Letalo s številko RA-02748 na repu je v času strmoglavljenja letelo iz Moskve v Sankt Peterburgu ter je 20 minut po pristanku odletelo nazaj v Moskvo.

Toda operater reaktivnega letala, rusko podjetje Jetica LLC, je takšno povezavo zanikal. "Niti letalo niti potniki niso povezani z Wagnerjem in nikoli niso bili," je za Reuters povedal izvršni direktor Jetice Sergej Trifonov. Dodal je, da letala prav tako niso oddajali v najem, ni pa želel razkriti, kdo je njegov lastnik.

Proukrajinska skupina poziva wagnerjevce, naj se jim pridružijo

Proukrajinska protikremeljska skupina je pozvala borce Wagnerja, naj se pridružijo njihovim vrstam in se tako maščujejo za smrt vodje Jevgenija Prigožina in poveljnika Dmitrija Utkina, a analitiki menijo, da bo ruska najemniška vojska delovala še naprej.

"Zdaj ste pred resno izbiro – lahko ste na ruskem obrambnem ministrstvu in služite kot psi čuvaji in izvrševalci svojih poveljnikov ali pa se maščujete," je dejal poveljnik Ruskega prostovoljnega korpusa (RVC) Denis Kapustin v videonagovoru. "Če se želite maščevati, morate prestopiti na stran Ukrajine," je še dodal poveljnik skupine, ki je maja skupaj s še eno protikremeljsko milico Legija Svobodne Rusije izvedla napade na rusko obmejno regijo Belgorod.

"Zelo verjetno mrtev"

Britansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da še ni dokončnega dokaza za navzočnost Prigožina na ponesrečenem letalu, vendar je po prepričanju britanskih obveščevalnih služb vodja in soustanovitelj Wagnerja "zelo verjetno" mrtev.

"Ni še dokončnega dokaza, da je bil Prigožin na krovu, in znano je, da sam sprejema izjemne varnostne ukrepe. Vendar pa je zelo verjetno, da je res mrtev," je britansko ministrstvo zapisalo omrežju X in dodalo, da bo Prigožinov padec skoraj zagotovo močno destabiliziral najemniško skupino, ki je bila ustanovljena leta 2014.

"Njegove osebne lastnosti: hiperaktivnost, izjemna drznost, prizadevanje za uspeh in skrajna brutalnost, ki so prežemale skupino Wagner, bo težko nadomestil kateri koli naslednik," so še zapisali. Še dodatna praznina v vodstvu Wagnerja je zazevala, ker sta umrla tudi njegov namestnik in poveljnik operacij na terenu Utkin in vodja logistike Valerij Čekalov.

V več krajih po Rusiji so se ljudje s cvetjem in venci poklonili poveljnikoma Wagnerja. Foto: Reuters
V več krajih po Rusiji so se ljudje s cvetjem in venci poklonili poveljnikoma Wagnerja. Foto: Reuters

Wagner večja grožnja kot Prigožin

Tudi ameriške oblasti menijo, da je bil Prigožin verjetno med potniki, umrlimi v strmoglavljenju letala pri Moskvi, je v četrtek na novinarski konferenci izjavil tiskovni predstavnik Pentagona Patrick Ryder. "Ne bom se spuščal v podrobnosti o tem, kako zbiramo informacije, razen tega, da je naša začetna ocena, da je bil verjetno ubit," je pojasnil.

Ryder je pojasnil, da Pentagon trenutno nima nobenih informacij, ki bi kazale na to, da je letalo sestrelila raketa zemlja-zrak. O tem so sicer špekulirali številni kanali, ki naj bi bili povezani z Wagnerjem

O nadaljnjem vplivu in delovanju Wagnerja po domnevni Prigožinovi smrti ni želel komentirati. "Videli smo, da je ruska vlada kmalu po dogodkih v bližini Moskve pred dvema mesecema nekaterim članom dejala, naj podpišejo pogodbo z ministrstvom za obrambo," je spomnil.

Posvaril je, da je Wagner veliko večja grožnja kot sam Prigožin, in potrdil, da se pripadniki skupine od junijskega neuspešnega upora v Rusiji ne bojujejo v Ukrajini. Številni člani naj bi zdaj bili v Belorusiji, kjer usposabljajo tamkajšnjo vojsko, je še dodal.

Wagner velja za podaljšano roko Kremlja za prikrivanje uradne ruske prisotnosti na nekaterih območjih po svetu. Foto: Reuters
Wagner velja za podaljšano roko Kremlja za prikrivanje uradne ruske prisotnosti na nekaterih območjih po svetu. Foto: Reuters

Dragoceno orodje Rusije

Le dan pred Prigožinovo smrtjo je namestnik ruskega obrambnega ministrstva Junus-bek Jevkurov obiskal Libijo, kjer je poveljniku milic na vzhodu države Kailfi Haftarju zagotovil, da bodo Wagnerjevi borci ostali v severnoafriški državi, a bodo pod nadzorom Moskve.

Po besedah Jevkurova, kot poroča Reuters, ki se sklicuje na neimenovani libijski vir, bodo ruski plačanci delovali pod drugim poveljnikom.

Sovpadanje obiska s Prigožinovo nesrečo je lahko le naključje, vendar je libijski raziskovalec Jalel Harchaoui z britanskega inštituta Royal United Services vseeno prepričan, da se ruska navzočnost v Libiji ne bo zmanjšala, temveč kvečjemu še povečala.

Wagner je s svojimi borci prisoten v več afriških državah, poleg Libije še v Srednjeafriški republiki, Maliju, domnevno tudi v Sudanu in Burkina Fasu, kjer svoje storitve ponuja v zameno za izkoriščanje zlata, mineralov in naftnih polj.

Ameriški raziskovalec John Lechner, ki piše knjigo o Prigožinu, vidi dve možnosti prihodnjega delovanja Wagnerja v Afriki. Lahko ostane nedotaknjen pod novim vodstvom ali pa ga prevzame kakšna druga skupina plačancev.

Po njegovem prepričanju je Wagner dragoceno orodje zunanje politike Moskve na območjih, kjer Rusija ni uradno ali zakonito prisotna. "Wagner je delujoče podjetje. Obstajajo pogodbe, to je posel, treba je nadaljevati," prihodnost skupine predvideva Lechner.

Kremelj zanika odgovornost za smrt Prigožina