Letošnja parada ob dnevu zmage v Moskvi je zaradi epidemije potekala zelo okrnjeno. Ruski predsednik Vladimir Putin si je ogledal marš predsedniškega regimenta. Foto: Reuters
Letošnja parada ob dnevu zmage v Moskvi je zaradi epidemije potekala zelo okrnjeno. Ruski predsednik Vladimir Putin si je ogledal marš predsedniškega regimenta. Foto: Reuters

"Ogorčeni smo zaradi poskusa popačenja učinka odločilnega prispevka naše države," je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Rusija se je odzvala na sporočilo Bele hiše, ki je na Facebooku ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne med zmagovalci nad nacisti omenila le ZDA in Veliko Britanijo.

"Predstavniki ZDA niso imeli poguma, da bi se poklonili vlogi Rdeče armade in sovjetskega ljudstva," so nadaljevali in poudarili veliko število žrtev na sovjetski strani, ki so umrle "v dobro vsega človeštva".

Moskva je ob tem pozvala Washington, naj v že tako zapletenih odnosih med državama ne odpira še težave s spominom na leto 1945.

V Rusiji so se v soboto spomnili dneva zmage, letos sicer zaradi pandemije covida-19 brez tradicionalne velike vojaške parade. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne pozval državljane, naj ostanejo enotni.

Druga svetovna vojna se je po šestih letih uradno končala 9. maja 1945 minuto čez polnoč. Nacistična Nemčija je 7. maja podpisala brezpogojno kapitulacijo, dan pozneje je sledil še podpis ob prisotnosti predstavnikov Rdeče armade. Na isti dan so se v prestolnicah po Evropi ogromne množice podale na ulice.

V spodnjem posnetku, ki ga je Bela hiša na svojem uradnem profilu na Facebooku objavila ob 75. obletnici zmage v drugi svetovni vojni, ameriški predsednik Donald Trump med drugim pove: "Na ta dan leta 1945 sta Amerika in Velika Britanija premagali naciste." Bela hiša te besede ponovi tudi v opisu videoposnetka.