Pedro Sanchez iz socialistične stranke je na mestu premierja nasledil Mariana Rajoya, ki ga je odnesla finančna afera njegove Ljudske stranke. Foto: Reuters
Pedro Sanchez iz socialistične stranke je na mestu premierja nasledil Mariana Rajoya, ki ga je odnesla finančna afera njegove Ljudske stranke. Foto: Reuters
Mariano Rajoy
Rajoy je špansko vlado vodil od leta 2011, odnesla pa ga je afera njegove Ljudske stranke glede nezakonitega financiranja med letoma 1999 in 2005. Foto: Reuters
Pedro Sánchez
Novo vlado bo vodil vodja socialistov Pedro Sánchez, ki bo imel težave z zagotavljanjem zaveznikov. Foto: Reuters

Predsedniku Španske socialistične delavske stranke so poslanci in poslanke prek konstruktivne nezaupnice že izrekli podporo za oblikovanje nove vlade.

Predlog nezaupnice Rajoyu, ki je vodil manjšinsko vlado Ljudske stranke, so vložili socialisti, potem ko je sodišče prejšnji teden ugotovilo nezakonito financiranje vladajoče Ljudske stranke med letoma 1999 in 2005. Sánchez je Rajoyu očital, da ni prevzel odgovornosti za vpletenost njegove stranke v škandal, poroča BBC.

Španski kralj Filip VI. je po pisanju španskega časopisa El Pais podpisal odlok, s katerim je potrdil imenovanje Sancheza za premierja, ki bo na položaj pred kraljem prisegel v soboto opoldne. Vladno ekipo bo imenoval prihodnji teden. Nakazal je, da bo sklical nove volitve, ni pa povedal, kdaj naj bi se to zgodilo.

Bruselj čestita Sanchezu
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta že čestitala vodji španskih socialistov Sanchezu. Juncker je izrazil prepričanje, da bo nova vlada še naprej prispevala h krepitvi Evrope in da bo ta vedno bolj enotna in pravična. V Bruslju so zadovoljni tudi s tem, da socialist ne namerava spremeniti španskega proračuna.

Za oprvo nezaupniuco v zgodovini demokratične Španije je bilo potrebnih 176 glasov od 350 poslancev in poslank, proti pa jih je na koncu glasovalo 180, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Socialisti imajo v parlamentu 84 sedežev, podporo pa je že na začetku obljubila tudi stranka Podemos, ki ima 67 poslancev in poslank. Pozneje so se jim pridružili še dve manjši katalonski stranki, naklonjeni neodvisnosti, ter Baskovska nacionalistična stranka (PNV).

Liberalna stranka Ciudadanos, ki se je zavzemala za Rajoyev odstop in predčasne volitve, je danes v parlamentu podprla Rajoya. Proti nezaupnici je glasovalo 169 poslank in poslancev, eden je bil vzdržan.

Rajoy: Za sabo puščam boljšo Španijo
Rajoy naj bi po poročanju španskih medijev zdaj kralju Filipu VI. uradno naznanil svoj odhod s položaja. Poraz je sicer priznal že pred glasovanjem v parlamentu. Kot je dejal, mu je bilo v čast služiti kot predsednik vlade in je vesel, da za sabo pušča boljšo Španijo, kot je bila ob nastopu njegovega mandata. Premier je postal leta 2011, nazadnje je na položaj prisegel leta 2016.

Sáncheza, ki naj bi po poročanju BBC-ja prisegel konec tedna, vlado pa naj bi imenoval naslednji teden, čakajo težki časi, saj ima njegova stranka, ki je z zadnjih volitev leta 2016 izšla kot velika poraženka, le 84 poslancev in poslank. Sánchez je sicer nakazal, da bo v doglednem času sklical nove volitve.

Sanchez prevzel vodenje španske vlade
Sanchez prevzel vodenje španske vlade