Upokojenci so zasedli trge in ulice največjih španskih mest. Foto: Reuters
Upokojenci so zasedli trge in ulice največjih španskih mest. Foto: Reuters

Upokojenci so izrazili nasprotovanje pokojninski politiki premierja Mariana Rajoya, ki podpira zasebne pokojninske sklade. Med drugim je na plakatih pisalo "Rajoy, tat, kradeš mi pokojnino", "Ni kruha, ni miru", "Za dostojne pokojnine", "Manj reševanja bank, več dostojnih pokojnin" in drugo.

Upokojenci so jezni, saj so se pokojnine v preteklih nekaj letih na letni ravni zvišale le za 0,25 odstotka, medtem ko je letna inflacija lani znašala okoli dva odstotka. Po njihovem mnenju bi morale biti pokojnine usklajene z inflacijo.

V povprečju upokojenec v Španiji mesečno dobi 1.247 evrov pokojnine, upokojenka pa 797 evrov, navaja španski časopis El Pais.

"Siva poplava"
V preteklih tednih so španski upokojenci že večkrat protestirali na ulicah. Mediji pa so protestom že nadeli ime "siva poplava". Vodita jih dva največja sindikata UGT in CCOO, ki verjameta, da bodo protesti imeli učinek na dvig pokojnin.

Rajoy je ta teden sporočil, da sicer nameravajo dvigniti najnižje pokojnine, vendar je ljudi ob tem pozval, naj začnejo vlagati v zasebne pokojninske sklade. Španska vlada bo v prihodnjih tednih predstavila proračun, vendar morajo biti previdni z izdatki, saj jih želijo uskladiti v skladu s priporočili Evropske unije.