Odstranjevanje škode bo trajalo več tednov. Foto: Reuters
Odstranjevanje škode bo trajalo več tednov. Foto: Reuters

Skupno število mrtvih v Nemčiji je tako naraslo na okoli 165.

Na nekaterih poplavnih območjih se sicer razmere nekoliko umirjajo. V Passauu se je davi znižala gladina Donave, dobre novice prihajajo tudi iz drugih delov Nemčije. Vremenske napovedi so boljše.

Potem ko so prizadeta območja že obiskali nemška kanclerka Angela Merkel, finančni minister Olaf Scholz in predsednik Frank-Walter Steinmeier, je danes tja odšel notranji minister Horst Seehofer.

Dejal je, da bo obnova prizadetih območij stala več milijard evrov. "To je izredna situacija, ki jo bomo premagali samo s trdim delom," je povedal v mestu Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Ob tem je zavrnil poziv kanclerske kandidatke Zelenih Annalene Baerbock, da bi bilo treba odzivanje na naravne nesreče v Nemčiji bolj centralizirati. Zdaj so namreč za odzivanje pristojne oblasti posameznih 16 zveznih dežel.

Po Seehoferjevih besedah bi bilo "popolnoma nerazumljivo, da bi s takšno katastrofo upravljali centralizirano". Izrazil je prepričanje, da sta civilna zaščita in upravljanje katastrof v Nemčiji dobro urejena. Vendar pa družinam in žrtvam dolgujejo izboljšave, kjer je treba, je še poudaril.

Nemčija: Seehofer zavrnil očitke o nepravočasnem opozarjanju na poplave

Preprečili, da bi popustil jez

Seehofer, ki je deležen tudi pozivov k odstopu, je obiskal še reševalce pri velikem jezu Steinbach pri kraju Euskirchen v Severnem Porenju - Vestfaliji. Več dni je grozilo, da bo jez zaradi preobilice vode popustil. Medtem so se že pojavile govorice, da naj bi jez popustil, a so lokalni gasilci to zanikali in pojasnili, da so zaenkrat našli le razpoke. So pa preventivno že evakuirali kraja Swisttal in Rheinbach, ki se nahajata tik pod jezom na meji s Porenjem-Pfalško.

Ministrski predsednik Severnega Porenja - Vestfalije Armin Laschet, ki je skupaj z ministrom obiskal jez, je dejal, da jim je uspelo preprečiti, da bi jez popustil. Tako so se razmere v okolici jezu umirile.

Iz mesta Erftstadt v Severnem Porenju - Vestfaliji so sporočili, da so na zvezni cesti, kjer so zaradi poplav obtičala številna vozila, z izjemo dveh tovornjakov rešili več kot 100 vozil. Pri tem niso našli novih smrtnih žrtev. V Severnem Porenju - Vestfaliji so sicer poplave po zadnjih podatkih terjale 46 ali 47 življenj, na Bavarskem eno.

V eno smer je znova prevozna železniška povezava med Dresdnom (Saška) in češko prestolnico Praga, še ta teden pa naj bi znova stekel tudi ladijski promet na Renu med mestoma Speyer (Porenje - Pfalško) in Karlsruhe (Baden - Württemberg).

Vremenske napovedi dajejo upanje, da se bodo razmere umirile. Na začetku tedna naj bi bile namreč le redke deževne kaplje v severni polovici države, medtem ko naj bi v južni polovici posamezne nevihte popoldne morda prizadele le območje južno od Donave na Bavarskem.

Sorodna novica Angela Merkel na prizorišču poplav: "To je grozljivo." Pod vodo tudi mesto v Avstriji.

Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier se je v nedeljo zvečer zavzel za preiskavo, ki naj ugotovi, ali je zaščita pred naravnimi nesrečami v celoti delovala, tako kot bi morala. "Ne gre za to, da bi komu naprtili krivdo, gre za izboljšave za prihodnost," je dejal.

Po poročanju spletne strani Deutsche Welle je bavarski premier Markus Söder dejal, da mora Nemčija pospešiti svoja prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam. V pogovoru za ARD je dejal, da so poplave klic k streznitvi, in napovedal spremembo zakonodaje. Tudi nemška ministrica za okolje Svenja Schulze je dejala, da so poplave posledica omahovanja v boju zoper podnebne spremembe, in napovedala, da bo SPD, če septembra zmaga na volitvah, več denarja namenil za obnovljive energijske vire. Ob tem je tudi opomnila, da bi morali na avtocestah strožje nadzorovati spoštovanje omejitev hitrosti. "To takoj zmanjša izpuste ogljikovega dioksida, ne stane pa nas nič," je dejala v intervjuju za RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Schönau am Königssee. Foto: EPA
Schönau am Königssee. Foto: EPA

Schuster: Ključen je odziv na opozorila

Vodja nemške civilne zaščite Armin Schuster je zavrnil kritike, da bi morali več narediti za izboljšanje opozorilnega sistema v primeru ekstremnih vremenskih razmer. "Naša težava ni opozorilna infrastruktura, temveč kako se oblasti in prebivalci odzovejo na ta opozorila," je dejal Schuster. Ob tem je dodal, da je bilo med sredo in soboto izdanih 150 tovrstnih opozoril.

Tokratne poplave so najhujše v Nemčiji v zadnjih desetletjih. Uničene so številne hiše, ceste in mostovi. Pri reševanju so sodelovali gasilci, reševalci in nemška vojska. Pogrešanih je še več sto ljudi. Policija v Kölnu je v nedeljo sporočila, da je stopila v stik s 700 ljudmi, ki so bili pogrešani. Še 150 ljudi na območju Kölna in Bonna ostaja pogrešanih.

Hude poplave so tudi v Avstriji, Belgiji, kjer so potrdili 30 oz. 31 mrtvih, o naraščanju rek in poplavah pa so poročili tudi iz severnega in južnega dela Italije.

Pogovor s strokovnjakom z biotehniške fakultete o poplavah v Nemčiji in neurjih v Sloveniji