Incident se je zgodil v jedrski elektrarni Olkiluoto 2 ob 12.22 po lokalnem času. Foto: EPA
Incident se je zgodil v jedrski elektrarni Olkiluoto 2 ob 12.22 po lokalnem času. Foto: EPA

V jedrski elektrarni Olkiluoto 2 se je samodejno ustavil jedrski reaktor, ker je sistem zaznal visoko stopnjo radiacije. Incident ne pomeni tveganja za ljudi ali okolje, je za AFP dejal namestnik direktorja agencije Stuk Tomi Routamo, ki je dogodek sicer označil za "resen".

Tretjina električne energije na Finskem iz jedrskih elektrarn

Na Finskem približno tretjino električne energije proizvedejo jedrske elektrarne. V državi delujejo štirje jedrski reaktorji, dva pa še gradijo.

Sistem je samodejno zaznal visoke ravni radiacije v primarnem napajalnem vezju reaktorja, vzrok za to pa še ni znan in ga še preiskujejo, je po poročanju AFP-ja pojasnil Routamo.

Stopnja radioaktivnega sevanja ponovno običajna

Incident se je zgodil ob 12.22 po krajevnem času. Stuk je pozneje sporočil, da so razmere stabilne in da je elektrarna varna, stopnja radioaktivnega sevanja pa se je vrnila v običajne vrednosti. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je bila o incidentu obveščena in da je v stiku s finskimi oblastmi.

"Visoke ravni sevanja so bile izmerjene na območju, kjer so ravni sevanja visoke tudi v običajnem obratovanju, zato nihče ne dela tam," je sporočil Stuk in zagotovil, da radioaktivnemu sevanju ni bil izpostavljen nihče od zaposlenih.