Oblasti v več deželah na severu so kljub podaljšanju ukrepov dovolile polno zasedenost vlakov. Foto: Reuters
Oblasti v več deželah na severu so kljub podaljšanju ukrepov dovolile polno zasedenost vlakov. Foto: Reuters

V zadnjem dnevu je Italija zaznala 239 novih okužb, število aktivno bolnih pa se že tedne vrti okoli 12.500. Delež Lombardije je padel pod polovico vseh primerov, sledita pa ji Emilija - Romanja in Benečija s po nekaj več kot tisoč primeri. Toda prav dežele bolj prizadetega severa se najpogosteje upirajo previdnosti, ki se je še naprej oklepa vlada Giuseppeja Conteja.

Bil je zadnji dan julija, ko je ministrica za transport Paola De Micheli obema nacionalnima železniškima prevoznikoma – državni Trenitalii in zasebnemu Italu – dovolila stoodstotno popolnjenost vlakov. Toda že dan potem se je temu uprl minister za zdravje Roberto Speranza: po njegovi uredbi mora biti na italijanskih hitrih vlakih še naprej prazen vsak drugi sedež. Posledica: sredi nedelje je osem tisoč potnikov ostalo z neveljavno vozovnico v roki.

V manj okuženih deželah juga ni bilo pripomb kljub očitni neusklajenosti Contejevih ministrov. Zato pa toliko več na severu: Ligurija, Piemont, Lombardija in Furlanija - Julijska krajina – vse z desničarskimi upravami – so kljub podaljšanju ukrepov dovolile polno zasedenost vlakov.

Vmes so se znašli prevozniki: upravljavci milanske podzemne železnice in lombardskih regionalnih vlakov Trenord, denimo, ne vedo, ali naj nalepke, s katerimi so prepovedovali sedanje na vsak drugi sedež, odstranijo ali ne.

Zmeda vlada tudi na avtobusih. Po večini naj bi bili samo polovično popolnjeni, toda najbolj okužena Lombardija dovoljuje uporabo vseh sedežev. In medtem ko lahko letalske družbe prodajo vsa mesta na letalih, je v cerkvah še naprej obvezna enometrska razdalja v vse smeri.

Polovica novoodkritih okuženih stara manj kot 40 let

Stroka opozarja, da ima kar polovica novoodkritih okuženih v Italiji manj kot 40 let, kar pripisujejo neupoštevanju omejitev med letovanjem. O druženjih in množičnih dogodkih, ki se jih mlajši udeležujejo brez mask in varnostnih razdalj, poročajo domala iz vse države.