Trenutno je aktivno okuženih v državi 12.230, v bolnišnicah pa se zdravi 748 bolnikov, kar je 17 več kot v sredo. Nekaj več je tudi tistih, ki zaradi covida-19 potrebujejo intenzivno nego – danes jih je bilo 47, še v sredo pa 38.

Prihod migrantov s prenatrpanega sredozemskega otoka Lampedusa v pristanišče Porto Empedocle na južni obali Sicilije. Letos je Italija do zdaj zaznala 13.400 prihodov migrantov. Lani jih je bilo v enakem obdobju leta 3654. Foto: EPA
Prihod migrantov s prenatrpanega sredozemskega otoka Lampedusa v pristanišče Porto Empedocle na južni obali Sicilije. Letos je Italija do zdaj zaznala 13.400 prihodov migrantov. Lani jih je bilo v enakem obdobju leta 3654. Foto: EPA

Okužbo potrdili pri 123 migrantih
Okužbo z novim koronavirusom so nazadnje potrdili tudi pri 123 migrantih v nastanitvenem centru v Trevisu na severu države. Okuženi so brez simptomov, zanje pa je odrejena karantena v centru – nekdanji vojašnici.

Italija načrtuje karanteno na ladji pred Sicilijo
V Italiji trenutno narašča zaskrbljenost zaradi migrantov, ki zapustijo njim namenjene nastanitvene, da jim ne bi bilo treba prestajati dvotedenske karantene. Vlada načrtuje vzpostavitev karantenske nastanitve na ladji pred Sicilijo, kjer bi namestili migrante. Država se trenutno spoprijema z okrepljenimi prihodi iz Severne Afrike – zlasti iz Libije in Tunizije.

Italijanski senat odrekel imuniteto Salviniju

Italijanski senat je tako kot februarja znova glasoval za odvzem poslanske imunitete nekdanjemu notranjemu ministru Matteu Salviniju in s tem odprl pot še enemu sojenju proti njemu zaradi zadrževanja migrantov na morju. Senatorji so predlog za ohranitev njegove poslanske imunitete zavrnili s 149 glasovi proti 141.

Z odločitvijo je senat, katerega član je tudi Salvini, odprl pot še enemu sojenju na podlagi obtožb, ki bi mu v primeru obsodbe lahko prinesle do 15 let zaporne kazni. Tožilstvo v sicilskem mestu Palermo ga obtožuje, da je avgusta lani kot takratni notranji minister zlorabil položaj in nezakonito preprečil več kot 80 migrantom, rešenim na krovu ladje Open Arms, da bi se izkrcali. "Ponosen sem, da sem branil Italijo. To bi in bom storil znova," je zatrdil Salvini. Sklicuje se na to, da je zgolj opravljal svojo dolžnost v službi državljanov. Predhodno zaslišanje bi lahko potekalo 3. oktobra na Siciliji.

Znova več kot 1000 novih okužb v Španiji in Franciji

Slabša epidemiološka slika kot v Italiji je v Španiji, kjer so že drugi dan zapored potrdili več kot tisoč okužb, in sicer 1229. A vladni strokovnjak Fernando Simon miri, da ne moremo govoriti o drugem valu epidemiji. "To bi se zgodilo, če bi imeli nekontroliran prenos virusa znotraj skupnosti," je pojasnil Simon in dodal, da je v večini španskih regij širjenje virusa pod nadzorom. Tudi v Franciji so drugi dan zapored prešteli skoraj 1400 novih okužb, kar je največ po koncu junija. Zdravstveni strokovnjaki so zato pozvali k ukrepom za zajezitev širjenja. V intenzivni negi se zdravi 381 bolnikov, kar je precej manj kot na vrhuncu pandemije v začetku aprila, ko jih je bilo 7.000.

Romunija: Rekordnih 1356 novih okužb

Pred eno od restavracij v glavnem mestu Romunije Bukarešti. Foto: EPA
Pred eno od restavracij v glavnem mestu Romunije Bukarešti. Foto: EPA

V Romuniji so v zadnjih 24 urah potrdili 1356 novih okužb z novim koronavirusom, kar je rekord v enem dnevu od začetka pandemije. Zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je v zadnjem dnevu umrlo 35 bolnikov. V državi je trenutno hospitaliziranih 7265 bolnikov s covidom-19, od tega sta na intenzivni negi 402 človeka. V samoizolaciji ali karanteni pa je v državi skupno več kot 27.000 ljudi. Skupno so do danes potrdili 49.591 okužb z novim koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 2304 bolnikov.

Avstrija: 105 novih okužb

V Avstriji pa so v zadnjih 24 urah potrdili 105 novih okužb z novim koronavirusom. Okoli tretjino novih okužb so potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, sledita Dunaj z 21 okužbami in Spodnja Avstrija s 13 okužbami. Pri slovenskih severnih sosedih so od izbruha potrdili več kot 20.900 okužb, od tega je umrlo 718 ljudi. V bolnišnicah je trenutno 105 bolnikov s covidom-19, od tega 18 na intenzivni negi.