Člani LGBT-skupnosti pred referendumom leta 2018, na katerem so Romuni glasovali proti legalizaciji poroke istospolnih partnerjev. Foto: Reuters
Člani LGBT-skupnosti pred referendumom leta 2018, na katerem so Romuni glasovali proti legalizaciji poroke istospolnih partnerjev. Foto: Reuters

Predlagana zakonodaja vsem izobraževalnim ustanovam prepoveduje "širjenje teorij in mnenj o spolni identiteti, po katerih je spol ločen koncept od biološkega spola", navaja Euronews. Odobreno zakonodajo mora za veljavnost podpisati še predsednik Klaus Iohannis.

Več visokošolskih ustanov je posvarilo pred vmešavanjem parlamenta v izobraževanje, svobodo izražanja in akademsko znanost. Univerza v Bukarešti je obsodila zakonodajo, ki je "v nasprotju s temeljnimi pravicami, zagotovljenimi z romunsko ustavo in mednarodnimi konvencijami, med podpisnicami katerih je Romunija".

Romunski zgodovinar in član stranke Ohranimo Romunijo Vlad Alexandrescu je na Facebooku zapisal, da se Romunija z zakonom "prilagaja stališčem Madžarske in Poljske ter postaja režim, ki uvaja nadzor misli".

Ogoročenje so izrazili tudi številni profesorji in napovedali upor proti prepovedi. "Moja vloga je voditi študente proti razumevanju človeškega vedenja znotraj družbe. Ljudje so raznoliki," je zapisal profesor sociologije Gelu Dominica.

Dovoljeno spremeniti spol, istospolna zveza ni priznana
Romunske študentske organizacije so že začele s peticijo, v kateri pozivajo predsednika Iohannisa, naj izobraževanja v Romuniji "ne pošlje nazaj v Srednji vek". "Zakonodajo obravnavamo kot neposreden napad na transspolno skupnost, ki ji stojimo ob strani," so še zapisali.

V Romuniji je zakonsko dovoljeno spremeniti spol, vendar je postopek v zadnjih letih postal bolj zapleten. Homoseksualnost so v državi dekriminalizirali leta 2001, poroka ali sklenitev partnerske zveze pa nista mogoči. Oblasti formalno priznavajo le istospolne zveze, sklenjene v tujini.

Madžarska spolne študije prepovedala leta 2018
Madžarska je spolne študije prepovedala že leta 2018. Prejšnji mesec pa so na Madžarskem pravno-formalno prenehali priznavati identiteto transspolnih in interspolnih ljudi, kar so skupine za človekove pravice označila za "še en korak nazaj in še eno kršitev mednarodnih zavez Madžarske".