V Romuniji se po referendumu ne bo nič spremenilo - država še naprej ne bo priznavala istospolnih porok. Foto: Reuters
V Romuniji se po referendumu ne bo nič spremenilo - država še naprej ne bo priznavala istospolnih porok. Foto: Reuters

Referendum so pripravili na pobudo Koalicije za družino in drugih organizacij, ki so blizu Romunski pravoslavni cerkvi. Predlagatelji so želeli v ustavo zapisati, da zakon lahko skleneta izključno moški in ženska. V ustavi namreč trenutno piše, da zakon skleneta "zakonca".

Poroke istospolnih parov in civilne zveze istospolnih parov v Romuniji niso dovoljene, država je istospolnost dekriminalizirala šele leta 2001.

Referendum je bil po ocenah poznavalcev tudi preizkus podpore vladajoči Socialdemokratski stranki (PSD), ki je spremembo ustave podprla. A v isti sapi je premierka Viorica Dancila zatrdila, da referendum ni usmerjen proti spolnim manjšinam. Dvodnevno glasovanje je romunske davkoplačevalce stalo skoraj 40 milijonov evrov. V javnomnenjskih raziskavah, opravljenih pred glasovanjem, je spremembo ustave podpiralo kar 90 odstotkov vprašanih.

Opozorila Amnesty International
Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je bila kritična do referenduma, saj opozarja, da je v nasprotju z mednarodnimi standardi na področju človekovih pravic in da spodbuja diskriminacijo homoseksualcev. Aktivisti za gejevske pravice pa se bojijo, da bi lahko referendum spodbudil sovraštvo in nasilje nad istospolno usmerjenimi v Romuniji.

"Romuni so zavrnili medsebojne razlike in sovraštvo, še posebej pa vpletanje Pravoslavne cerkve v posvetne zadeve. To je zmaga romunske demokracije," je dejal Vlad Viski iz LGBT-skupnosti MozaiQ in dodal, da bi morala politika zdaj legalizirati civilne zveze istospolnih parov.