Predsednika sta v pogovoru prek videokonference poudarila, da sta sodelovanje držav postavila na novo raven. Foto: Reuters
Predsednika sta v pogovoru prek videokonference poudarila, da sta sodelovanje držav postavila na novo raven. Foto: Reuters

Rusija in Belorusija bosta tesneje sodelovali na področju gospodarstva, saj je Belorusija zaradi sankcij EU-ja in ZDA odvisna od finančne pomoči Rusije.

"Skupaj se bomo uprli vsem poskusom vmešavanja v notranje zadeve naših suverenih držav in Rusija bo seveda še naprej nudila podporo bratskemu beloruskemu ljudstvu, o tem ni dvoma," je dejal Putin.

Svetlana Tihanovska kritična do dogovora

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je bila kritična do dogovora. Lukašenko po njenem mnenju ni več pristojen za sprejemanje tovrstnih programov. Opozorila je še, da prebivalcem ni pojasnil podrobnosti dogovora.

Lukašenko je očitke, da s podpisom dogovora ogroža neodvisnost Belorusije, že zanikal.

Dogovor se osredotoča predvsem na gospodarske in upravne zadeve, med drugim o skupni politiki obdavčevanja, bančništva, kmetijstva in energetike. Spornejših tem, kot so politična integracija ali načrti o enotnem parlamentu oz. valuti, niso omenjali.

Putin in Lukašenko krepita sodelovanje