Lukašenko je, tudi s pomočjo Rusije, na oblasti že 27 let. Foto: Reuters
Lukašenko je, tudi s pomočjo Rusije, na oblasti že 27 let. Foto: Reuters

Lukašenko je v nedeljo obiskal obsežne vojaške vaje Zahod 2021, ki se odvijajo na zahodu Belorusije in Rusije, nekatere lokacije pa so tudi blizu meja članic Evropske unije in zveze Nato, kar je razburilo predvsem Poljsko in Ukrajino.

"To so najpomembnejša urjenja za vojaške sile, ki potekajo v času nenehne hibridne agresije zahoda proti Belorusiji in Rusiji," je dejal Lukašenko, ki je s pomočjo tesne povezanosti z Rusijo lani prebrodil krizo po množičnih protestih po sporni zmagi na predsedniških volitvah.

Rusija tako še naprej krepi vojaško prisotnost v Belorusiji in v skupnih zračnih patruljah že sodeluje z bojnimi letali Su-30SM, medtem ko so na zahodnih beloruskih mejah prisotne ruske sile za protiletalsko obrambo.

Obsežne vojaške vaje Rusije in Belorusije

Za mejo z Ukrajino naprednejši sistem

Med obiskom vojaških vaj je Lukašenko poleg napovedi nakupa ruskega orožja v vrednosti milijarde dolarjev sporočil, da se z Moskvo pogaja tudi o nakupu samovoznega raketnega obrambnega sistema S-400. Kot je še povedal, imajo trenutno nameščen sistem S-300, ki Belorusijo ščiti pred Zahodom, a vseeno potrebujejo naprednejši sistem, da bi zaščitili južno mejo z Ukrajino.

Do leta 2025 si Lukašenko za belorusko vojsko želi več deset novih bojnih letal in helikopterjev. Čeprav Belorusija nima denarja za nakup tega orožja, pa je po poročanju Bloomberga v preteklosti Moskva že ponudila popuste za nakupe ruskega orožja.

Na pogovorih v Moskvi prejšnji teden sta Lukašenko in ruski predsednik Vladimir Putin govorila tudi finančni pomoči in tesnejšem gospodarskem povezovanju, a po besedah beloruskega predsednika je bila večina pogovora namenjena vojaškemu sodelovanju.

Ruske vojaške vaje skrbijo zvezo Nato. Foto: Reuters
Ruske vojaške vaje skrbijo zvezo Nato. Foto: Reuters

Kar 200.000 sodelujočih vojakov

Na vojaških vajah Zapad 2021 po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sodeluje kar 200.000 vojakov, 80 vojaških letal in helikopterjev, 760 oklepnikov in 15 ladij.

Poljska in Ukrajina zatrjujeta, da tako obsežne vojaške vaje tako blizu njunih meja pomenijo provokacijo in delujejo agresivno. Putin, ki bo vojaške vaje obiskal ta teden, zanika, da bi bile usmerjene proti kateri koli tuji sili, so pa po njegovem mnenju smiselne zaradi povečane aktivnosti zveze Nato blizu meja Rusije in njenih zaveznic.

Nato je Moskvo že pozval k večji transparentnosti glede vojaških vaj in obtožil Rusijo, da prikriva dejansko število sodelujočih vojakov.

Rusko obrambno ministrstvo je napovedalo, da se bodo vojaki v svoja oporišča vrnili do sredine oktobra.