Foto: Reuters
Foto: Reuters

Timanovska, ki ji je skupaj z njenim možem Poljska dodelila humanitarni vizum, je za portal Euronews dejala, da je pod nadzorom ves čas. Varnostniki vse dneve nadzorujejo vsak njen gib, je dejala.

"Ne morem se srečati s prijatelji, ker jih varnostniki ne poznajo," je dejala. "Lahko dajem intervjuje, če so napovedani, in lahko grem na trening ali plavanje." Dodala je, da ne more v trgovino ali v park, če ni vnaprej organizirano. Za vsako dejavnost potrebuje dovoljenje.

Kot poroča portal, je vseeno hvaležna za dodatno varovanje, še posebej v kontekstu smrti Vitalija Šišova, beloruskega nasprotnika beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, v Minsku.

Pogreša svoje staro življenje, še posebej svobodo, a kot pravi, se zaveda nevarnosti zaradi groženj, ki jih prejema.

Glede zapleta v Tokiu je dejala, da so ji dali v njeni ekipi vedeti, da bo šla po vrnitvi v Belorusijo v zapor. Afera je izbruhnila, potem ko jo je beloruski olimpijski komite izključil iz olimpijske reprezentance. Uradno naj bi brez mesta ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja, a dejansko naj bi bila ta odločitev posledica njene javne kritike na račun trenerjev, ki so jo brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 4 x 400 metrov.

Po dogodkih na Japonskem in begu na Poljsko je postala 24-letna Timanovska svetovno znana, še posebej med belorusko diasporo. Po njenih besedah prejema številne izraze podpore od ljudi, ki so tako kot ona pobegnili pred oblastmi v Minsku.

"Kadar koli želim obupati, samo preberem nekaj teh sporočil in se že počutim bolje in močnejšo," je dejala. Niso pa vsa sporočila pozitivna. Majhen del predstavljajo grožnje in nadlegovanja ljudi, ki po njenih besedah podpirajo beloruske oblasti.

Euronews poroča, da je Belorusijo zapustilo več tisoč ljudi po zatiranju disidentov lani po množičnih protestih, ki so sledili predsedniškim volitvam, na katerih je po uradnih podatkih prepričljivo zmagal Lukašenko. Njegovi kritiki pravijo, da so bile volitve nepoštene.