Putin državo vodi iz svoje rezidence. Foto: Reuters
Putin državo vodi iz svoje rezidence. Foto: Reuters

52-letni Peskov je že dalj časa delal od doma, velja pa za enega najtesnejših sodelavcev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki državo že nekaj časa vodi iz svoje rezidence Novo Ogarjovo na obrobju Moskve. Peskov pravi, da se je s predsednikom nazadnje osebno srečal pred več kot mesecem dni.

Peskov ni edini predstavnik ruskega političnega vrha, ki se je okužil z novim koronavirusom. Okužen je tudi premier Mihail Mišustin, ki je od 30. aprila v bolnišnici in že okreva. Okužena sta tudi minister za gradnjo Vladimir Jakušev in ministrica za kulturo Olga Ljubimova.

Tretji na svetu po okužbah

Število okužb se v Rusiji povečuje. Foto: Reuters
Število okužb se v Rusiji povečuje. Foto: Reuters

Rusija je po številu okužb z novim koronavirusom poskočila na drugo mestu na svetu (pred njo so samo ZDA). Skupno se je v tej državi okužilo že 232.243 ljudi, umrlo je 2116 bolnikov.

Rusija sicer zaznava v primerjavi z drugimi evropskimi državami manjše število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 107 bolnikov, skupno 2116. Kritiki menijo, da je število višje in da oblasti ne upoštevajo vseh smrtnih žrtev, saj naj bi vzrok smrti pripisovali drugim razlogom.

Kljub porastu okužb v rahljanje ukrepov

Čeprav iz Rusije poročajo o 10.899 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah, pa so začeli previdno rahljati ukrepe.

Končalo se je tudi obdobje dela prostih dni, ki je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa veljalo od 30. marca. Putin je ob tem regionalnim oblastem naročil, naj sprejmejo odločitev, ali bodo z današnjim dnem podaljšale omejitvene ukrepe na lokalni ravni ali jih bodo postopno rahljale. Regije se tako lahko odločijo, ali bodo odprle frizerske salone, parke in druge javne površine glede na epidemiološke razmere v regiji, število postelj v bolnišnicah in medicinskih ventilatorjev.

V Moskvi in njeni okolici, ki ju je epidemija najbolj prizadela, so oblasti že podaljšale omejitvene ukrepe do konca meseca. V glavnem mestu tako še naprej veljajo omejitve gibanja na javnih krajih.

V javnem prometu in trgovinah pa so od danes obvezne zaščitne maske in rokavice, potem ko so z današnjim dnem okoli pol milijona delavcem znova dovolili na delo v industriji in gradbeništvu.

Zaščitne maske in rokavice v javnem prometu in trgovinah so obvezne tudi v drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg.