Središče ruskega izbruha je 12-milijonska prestolnica Moskva, ki velja tudi za eno bolj onesnaženih mest v Evropi, to pa naj bi pomembno vplivalo na obseg in posledice razmaha novega koronavirusa. Foto: Reuters
Središče ruskega izbruha je 12-milijonska prestolnica Moskva, ki velja tudi za eno bolj onesnaženih mest v Evropi, to pa naj bi pomembno vplivalo na obseg in posledice razmaha novega koronavirusa. Foto: Reuters

V petek so v Rusiji ugotovili porast števila okužb, in sicer 7933 novookuženih, do sobote pa so potrdili še 9623 novih okužb. Oboje sta rekordni številki, pandemija pa je v državi v polnem razmahu. 145-milijonska Rusija je z zdaj 124.054 okužbami sedma država na svetu z najvišjim številom okužb. Za boleznijo covid-19 je umrlo še 53 ljudi, skupaj doslej 1222.

Po vzorčnem testiranju okužena dva odstotka Moskovčanov

Epicenter je v Moskvi, kjer so potrdili več kot 62 tisoč okužb oz. polovico vseh v Rusiji. Moskovski župan Sergej Sobjanin je sporočil, da sta z novim koronavirusom okužena dva odstotka prebivalcev prestolnice. "Glede na vzorčno testiranje različnih skupin populacije sta okužena približno dva odstotka vseh prebivalcev Moskve," je povedal Sobjanin.

Rusija: v 24 urah kar 9.600 okuženih

Po premierju zbolel še gradbeni minister
Zaradi okužbe z novim koronavirusom je od četrtka v samoizolaciji tudi ruski premier Mihail Mišustin. Dan po objavi pa je ruska vlada potrdila, da je zbolel še minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic. "Zdravil se bom v bolnišnici pod nadzorom zdravnikov," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfaks potrdil Jakušev. Za koronavirusno boleznijo 19 je zbolel tudi Jakušev namestnik.

Samoizolacija podaljšana do 11. maja
Ruski premier Mišustin je v četrtek v videoklicu s predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je prenašala ruska televizija, sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Da bi zaščitil druge člane vlade, je odšel v samoizolacijo. Na položaju predsednika vlade ga bo v tem času nadomeščal njegov prvi namestnik Andrej Belousov. Ruske oblasti so navedle, da so v preteklem tednu izvedle kar štiri milijone testiranj.

Zaradi razraščajoče pandemije so majske praznike podaljšali do 11. maja, nakar naj bi začeli postopoma opuščati ukrepe zaprtja vsakdanjega življenja, a po eksploziji potrjenih primerov v zadnjih dneh je načrt zdaj ogrožen. V Moskvi je sicer normalno življenje zastalo s 30. marcem.

  • Združeni narodi pozivajo k zaščiti starejših

Pandemija povzroča strah in trpljenje starejših po vsem svetu

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek dejal, da pandemija novega koronavirusa povzroča "neizmeren strah in trpljenje starejših po vsem svetu". Pozval je k ukrepom za zaščito starejših.

"Poleg zdravstvenih posledic so starejši zaradi pandemije bolj izpostavljeni tveganju revščine, diskriminacije in osamljenosti," je Guterres opozoril v videoposlanici o vplivu pandemije covida-19 na starejše. "Verjetno je, da bo imela posebej uničujoče posledice za starejše v državah v razvoju," je dodal Portugalec na čelu ZN-ja.

Mednarodno skupnost je Guterres pozval k ukrepom za posebno zaščito starejših in njihovo vključitev v družbo. Zavzel se je za to, da jih ne bi obravnavali "kot nevidne ali nemočne". "Starejši ljudje imajo enake pravice do življenja in zdravja kot vsi drugi," je poudaril generalni sekretar.

  • Indija: razmah epidemije v Mumbaju

Pandemija se še naprej razrašča tudi v drugi najštevilčnejši državi sveta Indiji. V petek so potrdili 2293 novih okužb, kar je največ doslej, poroča ministrstvo za zdravje. Doslej so v 1,3-milijardni državi potrdili 37.366 okužb, pri čemer je za boleznijo covid-19 umrlo 1100 ljudi, kar je relativno še vedno zelo nizka številka glede na prebivalstvo. A oblasti skrbi razmah epidemije v velemestu Mumbaju, ki je indijska gospodarska prestolnica.

Aplikacija obvezna za vse zaposlene
Premier Narendra Modi je napovedal dvotedensko podaljšanje karantene, ki je bila uvedena 30. marca. A po podaljšanju je Modi tudi obljubil, da se bo začelo sproščanje ukrepov. Ob tem je vlada kot pogoj predpisala oz. zaukazala uporabo aplikacije, ki bo sledila stikom ljudi. Naložitev aplikacije je obvezna za vse javne uslužbence kot za vse zaposlene v zasebnem sektorju.

"Uporaba Aarogya Setu bo obvezna za vse zaposlene," je v petek sporočilo zdravstrveno ministrstvo, pri čemer bodo predpostavljeni odgovorni, da si njihovi podrejeni naložijo aplikacijo na pametne telefone. Na tehnološkem ministrstvu so Reutersu pojasnili, da potrebujejo vsaj 200 telefonov z naloženo aplikacijo, da bo ukrep učinkovit v več kot milijardni državi.

Aplikacijo pretočila že desetina uporabnikov
Google je sporočil, da je aplikacijo v prvih dnevih že naložilo 50 od okoli 500 milijonov uporabnikov s pametnimi telefoni z operacijskim sistemom android. Androidi povsem prevladujejo na indijskem trgu, medtem ko Applov ios uporablja vsega 2 odstotka uporabnikov pametne telefonije. Ob aplikaciji so se pojavili številni pomislei, saj vlada ni predložila vseh podrobnih načrtov, kako in kdo bo nadzoroval pridobljene podatke, ki naj bi sicer bili anonimizirani.

"Takšen ukrepo bi moral biti podprt s posebnim zakonom, ki bi zagotavljal strogo varnost podatkov in bi ga nadzorovalo neodvisno telo," je komentiral Udbhaw Tiwari, svetovalec pri internetnem velikanu Mozilli.

Vsi zaposleni, v javnem in zasebnem sektorju, si morajo v Indiji naložiti aplikacijo za sledenje stikom, s čimer bodo nadzirali pandemijo. Foto: Reuters
Vsi zaposleni, v javnem in zasebnem sektorju, si morajo v Indiji naložiti aplikacijo za sledenje stikom, s čimer bodo nadzirali pandemijo. Foto: Reuters
  • Tadžikistan: Srednjeazijska država ni več neokužena oaza

Tadžikistan je bila ena redkih večjih držav sveta, kjer niso potrdili primerov okužbe z novim koronavirusom. Z razmahom pandemije v Rusiji pa se veča tudi število primerov v srednjeazijskih državah, ki so še vedno tesno gospodarsko vezane na osrednji del nekdanje skupne Sovjetske zveze. V Tadžikistanu so zdaj potrdili 15 primerov okužb, večinoma vnesenih iz Rusije, vseeno pa so sprejeli dodatne ukrepe za zajezitev pandemije. Med drugim so ustavili nogometno prvenstvo, ki je bilo eno redkih, ki se je aprila igralo na svetu.


Infografika Univerze Johnsa Hopkinsa o razširjenosti bolezni covid-19

(za boljši prikaz na mobilnih telefonih kliknite tukaj)