Rusija je napovedala dostavo protiraketnega sistema Turčiji. Foto: EPA
Rusija je napovedala dostavo protiraketnega sistema Turčiji. Foto: EPA

Turčija je želela sočasno kupiti ruski protiraketni sistem in ameriške lovce. Washington je pred tremi dnevi Ankari sporočil, da obojega ne more imeti in da ima časa za premislek do 31. julija.

Ameriški vršilec dolžnosti obrambnega ministra Patrick Shanahan je takrat sporočil, da bodo turški piloti in drugo osebje v programu F-35 nadaljevali usposabljanje v ZDA do izteka roka za turški preklic ruskega orožja 31. julija.

Še pred uradnim sporočilom Moskve, da bo Turčiji julija dostavila protiraketne sisteme, so turški piloti očitno že končali urjenje v ZDA. Tiskovni predstavnik Pentagona je za Reuters potrdil, da turški piloti danes niso leteli.

ZDA grozijo s sankcijami

V ponedeljek je ameriški kongres sprejel resolucijo, v kateri je izrazil zaskrbljenost nad ameriško-turškim zavezništvom in Turčijo pozval, naj prekliče naročilo iz Rusije ter zagrozil s sankcijami v nasprotnem primeru.

Turško zunanje ministrstvo je v torek sporočilo, da sta bili z resolucijo zaradi "nepoštenih" in "neutemeljenih" obtožb ogrožena turška zunanja politika in pravosodni sistem.

Politični strokovnjaki menijo, da bi umik Turčije iz programa F-35 pomenil velik pretres za odnose med zaveznicama v Natu. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prejšnji teden dejal, da "ne pride v poštev", da bi se Turčija umaknila iz posla z Rusijo.

Rusija potrdila, da bo sistem S-400 dostavila Turčiji