Del proizvodnje letal F-35 zdaj poteka v Turčiji. Foto: EPA
Del proizvodnje letal F-35 zdaj poteka v Turčiji. Foto: EPA

Ameriški vršilec dolžnosti obrambnega ministra Patrick Shanahan je v pismu Ankari zapisal tudi, da s koncem julija končujejo urjenje turških pilotov, do konca julija pa mora tudi celotno turško osebje, povezano s programom F-35, zapustiti ZDA. V drugi polovici leta naj bi se v ZDA urilo 34 turških pilotov, a je Shanahan izrecno zapisal, da ne bo več novih urjenj, poroča Al Džazira.

"Ta urjenja se ne bodo zgodila, ker Turčijo izključujemo iz programa F-35," piše v Shanahovem pismu. Minister je Ankaro še opozoril, da njen posel z Moskvo ogroža turške vezi z Natom, škoduje turškemu gospodarstvu in ustvarja preveliko odvisnost Turčije od Rusije.

"Še vedno imate možnost, da spremenite smer glede S-400," je dodal. Turčija ima torej do 31. julija čas, da odstopi od nameravanega nakupa ruskega protiraketnega sistema ali pa ne bo več sodelovala v programu F-35. Ankara sicer vztraja pri nakupu ruskega orožja. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je v torek dejal, da "ne pride v poštev", da bi se Turčija umaknila iz posla z Rusijo.

ZDA in Turčija, največji zaveznici v Natu, sta že več mesecev v sporu zaradi turškega naročila ruskega sistema zračne obrambe S-400, ki po mnenju Washingtona predstavlja grožnjo za ameriške lovce F-35 proizvajalca Lockheed Martin, ki jih radarji težje zaznajo.

Turčija želi kupiti 100 takšnih lovcev, za kar bi glede na trenutne cene plačali devet milijard dolarjev, a ZDA sporočajo, da ne more imeti obojega.

Diplomatski turški odziv

Na Shanahanovo pismo se je odzvalo turško ministrstvo za obrambo, ki je zgolj potrdilo, da je prejelo pismo, ki "pokriva obrambna in varnostna vprašanja med dvema državama", ni pa omenilo programa urjenja turških pilotov.

Po mnenju turškega obrambnega ministrstva pismo izraža "pričakovanje rešitve obstoječih težav v okviru strateškega partnerstva in ohranjanja celovitega varnostnega sodelovanja" ter "poudarja pomembnost nadaljnjih pogajanj", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Moskva: Dobava v dveh mesecih

Medtem je rusko državno podjetje Rostec sporočilo, da bo Rusija kmalu začela z dobavo sistema S-400 Turčiji. "Vse gre po načrtih. Upam, da bomo začeli z dobavo v približno dveh mesecih," je dejal direktor Rosteca Sergej Čemezov.

Če bodo ZDA dokončno umaknile Turčijo iz programa F-35, bo to eno od največjih poslabšanj odnosov med državama.

Turčija je sicer ena ključnih partneric v programu F-35. Turška podjetja proizvajajo 937 delov letala. ZDA zdaj načrtujejo, da bodo to proizvodnjo preselile drugam in v začetku naslednjega leta končale turško vlogo v proizvodnji.

V primeru dobave sistema S-400 ZDA Turčiji napovedujejo sankcije, kar je prispevalo k padcu vrednosti turške lire. Letos je lira izgubila skoraj 10 odstotkov vrednosti glede na ameriški dolar.