Putin se lahko na predsedniškem položaju obdrži do leta 2036. Foto: EPA
Putin se lahko na predsedniškem položaju obdrži do leta 2036. Foto: EPA

Putin se bo za položaj lahko potegoval še dvakrat in se morebiti na čelu države obdržal do leta 2036, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sprejetje zakona so utemeljili z uskladitvijo volilne zakonodaje s spremembo ustave, ki velja od lanskega poletja po njeni potrditvi na referendumu. Od takrat je v ustavi dopolnilo, ki 68-letnemu Putinu omogoča nadaljnje izvolitve, čeprav bi se mu mandat iztekel leta 2024.

Ustava namreč še vedno omejuje predsedniški mandat na dva zaporedna mandata, a se je z dopolnilom uveljavilo določilo, da ta omejitev ne velja za predsednike države, ki so bili na položaju pred uveljavitvijo dopolnila. Putinu je to omogočilo še dvakratno kandidaturo.

Putin, ki je na oblast prišel leta 2000, se je ob koncu svojega drugega predsedniškega mandata leta 2008 umaknil s položaja. Po štirih letih na položaju premierja je bil znova izvoljen za predsednika države leta 2012, nato pa še leta 2018.

Ustavne spremembe: Prepoved istospolnih porok

Celoten sveženj ustavnih sprememb je prinesel tudi v javnosti priljubljene ukrepe, kot sta minimalna plača in usklajevanje pokojnin z življenjskimi stroški. Obenem tudi krepi pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ki je trdno v rokah Putinove stranke Enotna Rusija.

V ustavo so poleg tega vnesli prepoved gejevskih porok in omembo vere v Boga, s čimer se je Rusija oddaljila od ateizma v času Sovjetske zveze.

Danes sprejeti zakon tudi določa, da za predsednika države lahko kandidirajo ruski državljani, ki so starejši od 35 let, če so v Rusiji neprekinjeno živeli najmanj 25 let in niso imeli tujega državljanstva ali dovoljenja za bivanje v tujini, poroča ruska tiskovna agencija Tass.