Ruski predsednik Vladimir Putin predlaga, da bi ruski predsedniki do tri mesece po odhodu s svoje funkcije postali dosmrtni senatorji. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin predlaga, da bi ruski predsedniki do tri mesece po odhodu s svoje funkcije postali dosmrtni senatorji. Foto: EPA

"Predsednik je danes dumi predložil nov zakonodajni paket zakonov, da bi z amandmaji dopolnili ustavo," je po poročanju agencije Tass dejal predsednik odbora ruske državne dume (spodnji dom parlamenta) za državotvornost in zakonodajo Pavel Krašeninikov.

Ob tem je pojasnil, da je v postopku predlog novih zakonov o preoblikovanju sveta federacije (zgornji dom parlamenta) in statusa namestnika državne dume.

Predsednik bi lahko imenoval senatorje

Po novem bi poleg predstavnikov zakonodajne in izvršne veje v svetu federacije sedeli tudi nekdanji ruski predsedniki, ki bi postali dosmrtni senatorji, poleg njih pa "ne več kot 30 predstavnikov Ruske federacije, ki jih imenuje sam predsednik, med njimi pa jih ne sme biti več kot sedem na položaj imenovanih dosmrtno".

Senatorji bi bili imenovani za šest let ali pa s predsednikovim dekretom, kot že omenjeno, dosmrtno.

Glede na zdajšnjo rusko ustavo, ki jo predlog zakona sicer ohranja, so lahko dosmrtni člani sveta federacije tudi zaslužni državljani, ki so s svojim delom služili državi ali ruski javnosti. Stari morajo biti več kot 30 let, biti izjemnega ugleda, s stalnim bivališčem v Rusiji, ne smejo imeti dvojnega državljanstva ali prijavljenega bivališča v tuji državi. Posamezniki prav tako ne smejo biti obsojeni zaradi manjših prekrškov. Trenutni zakon se nanaša le na izjemno resna kazniva dejanja.

Zahteve za predsednika določene v ločeni klavzuli

Glede na predlog zakona, ki ga je vložil sam Putin, bi ruski predsednik po končanju svoje funkcije in izteku predsedniškega mandata ali še pred tem pridobil status senatorja, in sicer od trenutka, ko bi svetu federacije poslal prijavnico z ustrezno dokumentacijo. Prijavnica je lahko predložena v roku treh mesecev od tega, ko predsednik zapusti svoj položaj.

Marca letos je sicer Putin popisal zakon o obsežni spremembi ruske ustave. Reforma mu med drugim omogoča, da se bo lahko še dvakrat potegoval za predsednika države, kar pomeni, da bi bil lahko na položaju do leta 2036, po prejšnji ustavi bi se njegov mandat dokončno končal leta 2024.

Oba domova parlamenta sta spremembe po hitrem postopku potrdila. Kljub temu pa je Putin vztrajal, da morajo imeti zadnjo besedo državljani. Zato je julija letos sledil referendum o spremembi ustave, ki ga je potrdilo 78 odstotkov volivcev.