Pred poletom je izrazil upanje, da mu bo uspelo zgraditi enakopravne in pragmatične vezi med državama.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Glede na izide srečanja med obema predsednikoma računam na konstruktivno delo z ameriškimi kolegi za izgradnjo enakopravnih in pragmatičnih odnosov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za rusko agencijo Ria Novosti izjavil veleposlanik ter dodal, da je optimistično razpoložen.

Rusko veleposlaništvo v Washingtonu je na Twitterju potrdilo, da se je Antonov vrnil in začel delo, potem ko je z rednim poletom družbe Aeroflot v nedeljo popoldne po krajevnem času pripotoval v ZDA.

Ameriški veleposlanik Sullivan je Moskvo zapustil aprila

Rusija je Antonova poklicala na posvetovanja, ko je Biden marca v medijskem intervjuju potrdil mnenje, da je Putin morilec. Ameriški veleposlanik v Moskvi John Sullivan je položaj nato zapustil aprila in se še ni vrnil, naj bi se glede na dogovor med predsednikoma kmalu.
Rusija je maja ZDA formalno opredelila kot državo, ki ni prijateljska in prepovedala zaposlovanje ruskih državljanov v ameriškem veleposlaništvu v Moskvi. Na tem ruskem seznamu je le še Češka.

Potem ko je januarja oblast v ZDA prevzel demokrat Joe Biden, so bili odnosi med Washingtonom in Moskvo do vrha v Ženevi pretekli teden slabši kot sicer. Biden je Rusijo obtožil vpletanja v ameriške volitve in kibernetskih napadov ter sprejel nekaj povračilnih ukrepov. "Po pomembnem vrhu se veselim skorajšnje vrnitve v Moskvo," je Sullivanove besede na Twitterju pred dnevi objavilo ameriško veleposlaništvo v Moskvi.

Sullivan je dodal, da bo skupaj z ekipo izvajal Bidnova navodila o vzpostavljanju stabilnih in predvidljivih odnosov z Rusijo za strateško stabilnost in človekove pravice.