"Pripravljeni smo nadaljevati dialog, če je na to pripravljena tudi ameriška stran," je dejal Putin.

Putin je spregovoril tudi o Bidnu, ki ga je označil za profesionalca, s katerim je treba pozorno delati, da ničesar ne zamudiš. Foto: Reuters
Putin je spregovoril tudi o Bidnu, ki ga je označil za profesionalca, s katerim je treba pozorno delati, da ničesar ne zamudiš. Foto: Reuters

Voditelja sta po pogovorih potrdila, da bosta Washington in Moskva začela posvetovanja o kibernetski varnosti in o strateški jedrski stabilnosti. Obe državi naj bi proučili spremembe nedavno podaljšane pogodbe Novi Start, ki omejuje število strateških jedrskih konic, pripravljenih na izstrelitev.

"Čeprav je zelo kratka, je to zelo pomembna skupna izjava o strateški stabilnosti, ki se zaveda posebne odgovornosti obeh držav ne le do naših ljudi, ampak vsega sveta," je v radijskem intervjuju povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sorodna novica Putin vidi "žarek upanja" za zaupanje, Biden opozarja na človekove pravice

Putin: Biden ni zmeden in pozabljiv

Že predtem je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov označil za pravi uspeh, da sta državi zavrnili možnost jedrske vojne.

"Od podaljšanja pogodbe Novi Start je to drugi korak Washingtona za vnovično vzpostavitev odgovornega pristopa do ključnih vprašanj mednarodne varnosti," je dejal.

Putin je ob tem spregovoril tudi o Bidnu, ki ga je označil za profesionalca, s katerim je treba pozorno delati, da česa ne zamudiš. Po mnenju ruskega predsednika podoba Bidna, ki jo predstavljajo ruski mediji, ni resnična. 78-letnega Bidna namreč ti mediji zaradi njegove starosti pogosto prikazujejo kot zmedenega in pozabljivega.

"Od začetka smo svarili pred prevelikimi pričakovanji"

Peskov pa je v pogovoru še dodal, da srečanje ocenjuje pozitivno. "Od začetka smo svarili pred prevelikimi pričakovanji v povezavi s srečanjem," je dejal in dodal: "Vendar lahko zdaj rečemo, predvsem glede na oceno predsednika, da bi ga lahko označili s pozitivnim znakom."

Priznal je še, da so med državama še vedno razhajanja, na primer glede Belorusije in zveze Nato. Ob tem pa je napovedal vrnitev ruskega veleposlanika v Washington v prihodnjih dneh, saj sta se predsednika na srečanju strinjala o vrnitvi veleposlanikov v Moskvo in Washington.