Odnosi med Veliko Britanijo in Rusijo so se po aferi Skripal močno ohladili. Foto: Reuters
Odnosi med Veliko Britanijo in Rusijo so se po aferi Skripal močno ohladili. Foto: Reuters

"Velika Britanija mora priznati, da je bila afera nesmiselna," je dejal Nečajev in dodal, da morajo priznati svojo zmoto ali svojo laž. "Morajo zavrteti čas nazaj in reči: Oprosti, draga Rusija, naredili smo napako."

Kot smo poročali, so 25 evropskih držav in Nato zaradi domnevne vključenosti Rusije v afero Skripal izgnali približno 140 ruskih veleposlanikov, na kar je Rusija odgovorila z enakomernimi povračilnimi ukrepi in izgnala enako število tujih diplomatov.

Julija Skripal: Nekoč se želim vrniti v Rusijo
Skripal in njegova hči Julija sta bila 4. marca v Salisburyju v Angliji izpostavljena živčnemu strupu novičok, oba pa so po okrevanju že izpustili iz bolnišnice. Julija Skripal je v prvem pogovoru za medije pred nekaj dnevi dejala, da se nekoč želi vrniti v Rusijo. "Zbudila sem se ob novici, da sva bila zastrupljena," je dejala. "Ne želim navajati podrobnosti, a zdravljenje je bilo invazivno, boleče in vznemirjajoče." Dejstvo, da je bil uporabljen živčni strup, je šokantno, je še dejala v izjavi za Reuters. "Moje življenje se je obrnilo na glavo," je dejala.

Moskva ves čas zanika vsakršno vpletenost v incident, ruski politiki pa obtožbe medtem označujejo kot koordinirano kampanjo, katere cilj je diskreditacija in delegitimizacija Rusije.

Skripal je bil častnik ruske vojaške obveščevalne službe GRU, leta 2006 pa je bil v Moskvi obsojen na 13 let zapora zaradi izdaje, ker je od 90. let britanski obveščevalni službi MI6 za plačilo posredoval informacije o identiteti ruskih tajnih agentov, ki so pod krinko delovali v Evropi. Takrat so mu tudi odvzeli čin. Leta 2010 ga je Moskva s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki so delovali v ZDA, Skripal pa se je zatekel v Veliko Britanijo. Julija je živela v Moskvi in je očeta redno obiskovala.