Skripal je bil na vojaškem sodišču v Rusiji leta 2006 obsojen zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo, leta 2010 pa je v tej državi našel zatočišče. Foto: EPA
Skripal je bil na vojaškem sodišču v Rusiji leta 2006 obsojen zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo, leta 2010 pa je v tej državi našel zatočišče. Foto: EPA
Vladimir Putin
"Bog mu daj dobrega zdravja," je dejal Putin. Foto: Reuters
Skripala so odpustili iz bolnišnice

Primer je zaostril odnose med Zahodom in Rusijo, ki jo je London obtožil odgovornosti za napad, kar Moskva zanika in Veliko Britanijo obtožuje izmišljanja lažnih zgodbic.

66-letnega Skripala in njegovo 33-letno hčerko Julijo so nezavestna našli na klopi v mestu Salisbury 4. marca. Takrat so ju namestili na oddelek za intenzivno nego v mestni bolnišnici.

Julijo Skripal so iz bolnišnice izpustili 9. aprila, od tedaj dalje pa je Rusinja na neznani "varovani" lokaciji.

Vodja osebja v bolnišnici Lorna Wilkinson je za BBC povedala, da je bilo zdravljenje Skripalovih "ogromen in neprecedenčen izziv". "To je pomembno obdobje v njegovem okrevanju, ki se bo zdaj nadaljevalo zunaj bolnišnice," je še pojasnila.

Putin: Bog mu daj dobrega zdravja
Ruski predsednik Vladimir Putin je Skripalu ob prihodu iz bolnišnice zaželel dobrega zdravja. "Bog mu daj dobrega zdravja. Če bi bil uporabljen bojni strup, bi umrl takoj. Hvala bogu, da je okreval in zapustil bolnišnico," je dejal na novinarski konferenci po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel v Sočiju.

Ponovil je, da so Londonu večkrat ponudili vso potrebno pomoč pri preiskavi napada. "Doslej nismo prejeli odgovora. Naša ponudba ostaja odprta," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Obsojen na zapor
Skripal je bil častnik ruske vojaške obveščevalne službe GRU, leta 2006 pa je bil v Moskvi obsojen na 13 let zapora zaradi izdaje, ker je od 90. let britanski obveščevalni službi MI6 za plačilo posredoval informacije o identiteti ruskih tajnih agentov, ki so pod krinko delovali v Evropi. Takrat so mu tudi odvzeli čin.

Leta 2010 ga je Moskva s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki so delovali v ZDA, Skripal pa se je zatekel v Veliko Britanijo. Julija je živela v Moskvi in je očeta redno obiskovala.

Skripala so odpustili iz bolnišnice