Foto: EPA

Italijanski časopis La Verità je v četrtek na svoji spletni strani objavil videoposnetke, na katerih je videti dva domnevna izsiljevalca, Bojana Jovanovskega in Zorana Milevskega, ki sta že v priporu, in njuno domnevno žrtev, makedonskega poslovneža Jordana Orca Kamčeva, v času, ko naj bi jima na svojem domu v kovčku dal milijon evrov.

Ta denar naj bi od njega zahtevala, da mu kazni v okviru primera Imperij ne bi izrekli ali pa bi mu jo zmanjšali. Pri tem je slišati enega izmed domnevnih izsiljevalcev, ki mu zagotavlja svoj vpliv na posebnem tožilstvu, ki ga je takrat vodila Janeva, poroča portal BalkanInsight.

Italijanski časopis je nato v petek na YouTubu objavil osem novih posnetkov, v katerih naj bi bilo slišati tudi Janevo, ko po telefonu reče Kamčevu, naj ne skrbi in da bo vse v redu.
Janeva v petek ni zanikala, da gre na posnetku za njen glas, vztrajala pa je, da je njena dolžnost kot tožilke, da je v stikih z osumljenci iz različnih razlogov, vendar samo v dobro preiskave. Zanikala je, da bi zlorabila položaj ali delovala nezakonito.

Avtor zgodbe, objavljene na strani časopisa La Verità, je Laris Gaiser, predsednik Slovenskega panevropskega gibanja in nekdanji kandidat za predsednika Slovenske ljudske stranke (SLS).

Na posnetkih je slišati tudi Kamčeva, kako izsiljevalca sprašuje, ali je z zadevo seznanjena tudi članica posebnega državnega tožilstva Lile Stefanova, ki je vodila njegov primer. Ob tem doda, da je prek posrednika že prej dobil ponudbo za podkupnino Stefanove v zameno za uslugo, ki pa jo je zavrnil.

Stefanova je v petek zavrnila vse navedbe in dejala, da sta avgusta lani Kamčev in še en osumljenec skušala neuspešno posredovati že v predhodni preiskavi primera Imperij. Dodala je, da je takrat o vsem obvestila Janevo in druge tožilce.

Povedala je tudi, da ji je 16. aprila letos Janeva naročila, da poda pisno poročilo o primeru Imperij, in ob tem navedla, kakšne odškodnine morajo osumljenci plačati, nato pa bi jih izpustili, primer pa zaprli. Sama je takrat poudarila, da je primer v še prezgodnji fazi, da bi lahko določili poravnavo z osumljenci in da bi ga morali nadaljevati.

Generalni državni tožilec Severne Makedonije Ljubomir Joveski je v petek sporočil, da bo tako Stefanovo kot Janevo pozval, da podata izjavo glede teh navedb.

Zaev: Vsakdo mora odgovarjati

Premier Severne Makedonije Zoran Zaev je v odzivu na objavljene posnetke na Facebooku v petek zapisal, da mora preiskava ugotoviti vse podrobnosti in da "mora vsakdo odgovarjati za svoje ravnanje".

Glavna opozicijska konservativna stranka VMRO-DPMNE je po objavi posnetkov v petek pozvala Zaeva k odstopu, češ da je na čelu kriminalne mreže. Pozvali so k predčasnim volitvam.

Socialdemokrati Zaeva sicer domnevajo, da sodi objava posnetkov v načrte za spodkopavanje in strmoglavljenje njihove vlade.

Izsiljevalca na posnetkih, Jovanovski, ki je znan pod vzdevkom Boki 13, sodeloval pa je v več resničnostnih šovih, in podjetnik Milevski, sta sicer v priporu od 15. julija. Od takrat tožilstvo za organizirani kriminal in korupcijo preiskuje sum, da sta izsiljevala Kamčeva, ki naj bi bil najbogatejši Makedonec. Takrat je odstopila tudi Janeva, saj se je govorilo, da naj bi bil z izsiljevalcema povezan njen sin. Pozneje so ji odvzeli še telefon, a so bili z njega izbrisani vsi podatki.

Posebno državno tožilstvo so ustanovili leta 2015 za razjasnitev številnih afer, ki so zadevale visoke politične predstavnike, v povezavi s korupcijo, volilnimi prevarami in prisluškovalno afero v času vlade pod vodstvom VMRO-DPMNE-ja premierja Nikole Gruevskega. Preiskave tega tožilstva so prispevale k zmanjšanju verodostojnosti takratne vlade in tako pomagale tudi k zmagi socialdemokratov Zaeva na volitvah leta 2017, navaja Balkaninsight.