"Negotovost in čas na morju se poznata na naših gostih, ki so vseeno zaploskali, da se znova obračamo na jug, iskat še kakšen pomoči potreben čoln. V smeri Libije, od koder so komaj pobegnili: "Srečni smo, da pomagate našim bratom in sestram," je v tvitu danes sporočil Sea Watch. Foto: Reuters

"Še vedno ujeti na morju v še eni politični negotovosti, v brezbrižnosti Evrope, ki noče prekiniti svoje nasilne protimigrantske politike," je v četrtek sporočil Sea Watch.

Sea Watch je prebežnike z gumijastega čolna v mednarodnih vodah, okoli 50 kilometrov od libijske obale, rešil v soboto. Med rešenimi, ki prihajajo iz Nigerije, Slonokoščene obale in Sudana, so tudi trije otroci in trije mladoletniki brez spremstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Dobro smo opremljeni, a zima v Sredozemlju terja svoj davek na že tako izčrpanih ljudeh. Evropa mora ukrepati zdaj, Nemčija mora biti zgled," je dejal vodja reševalne misije Philip Hahn.

Države zavračajo vplutje

Nevladna organizacija je že pred božičem evropske države zaprosila za vplutje. Sredi nesoglasij, kdo naj nosi odgovornost za na morju rešene prebežnike, so ji Malta, Italija, Španija, Nizozemska in Nemčija prepovedale vplutje.

V zadnjih dneh so se obrnili na Nemčijo – ne le zato, ker ladja pluje pod nemško zastavo, temveč tudi zato, ker je več kot 30 nemških mest in več zveznih dežel ponudilo, da sprejme prebežnike, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Sea Watch Nemčijo poziva k ukrepanju

Organizacija je danes kritizirala nemško notranje ministrstvo. "Da velika država, kot je Nemčija, ne poda nobene pobude za rešitev tega vprašanja, je velika sramota," je izjavil predstavnik Sea Watcha Ruben Neugebauer.

"Države ignorirajo pomorsko zakonodajo. Nemški notranji minister Horst Seehofer je ravno toliko odgovoren za to, da ljudje umirajo na morju, kot države, ki zapirajo svoja pristanišča. To ni malteška ali italijanska meja, to je evropska meja. Seehofer mora pokazati, da je državnik, ali pa preprosto ni sposoben ukrepati," je prst v nemškega notranjega ministra uperil Neugebauer.