Italijanski notranji minister Matteo Salvini (drugi z desne) je napovedal, da bodo člani novoustanovljenega zavezništva v Milanu 18. maja pripravili veliko zborovanje ob koncu kampanje pred evropskimi volitvami. Foto: Reuters
Italijanski notranji minister Matteo Salvini (drugi z desne) je napovedal, da bodo člani novoustanovljenega zavezništva v Milanu 18. maja pripravili veliko zborovanje ob koncu kampanje pred evropskimi volitvami. Foto: Reuters

"Prizadevamo si za nove evropske sanje. Za številne družine in državljane je EU postal nočna mora. Delamo za zaposlitve, družinsko politiko, varnost, zaščito okolja in prihodnost mladih. Če bo EU temeljil le na financah, birokraciji in goli gospodarski miselnosti, potem nima prihodnosti," je dejal Salvini.

Dogodka so se udeležili vodja nemške Alternative za Nemčijo Jörg Meuthen, Olli Kotro iz stranke Pravi Finci in Anders Vistisen iz danskega Dansk Folkepartija. Salvini je poudaril, da govori tudi v imenu drugih strank, med katerimi sta avstrijska svobodnjaška stranka (FPÖ) in Nacionalno združenje francoske desničarke Marine Le Pen. Ti sta zdaj skupaj z Ligo v Evropskem parlamentu del politične skupine Evropa narodov in svobode (ENF).

Vidnih desničarskih populistov v Milanu ni bilo

A številne stranke, ki jih je Salvini želel videti v Milanu, so udeležbo odpovedale. Marine Le Pen se je opravičila, ker da ima predvolilno srečanje v Bretanji. Tudi avstrijski svobodnjaki niso na dogodek poslali nobenega predstavnika, čeprav naj bi nameravali postati del zavezništva, navaja APA. Izjalovili so se tudi upi, da bo v Milano prišel madžarski premier Viktor Orban, čigar stranka Fidesz je za zdaj suspendirana iz Evropske ljudske stranke.

Varovanje zunanjih meja

Poleg tega zavezništvo v ospredje postavlja še varovanje zunanjih evropskih meja, boj proti tihotapcem ljudi in terorizmu ter spoštovanje nacionalnih identitet. "Nismo nostalgiki ali skrajneži. Edini nostalgiki danes sedijo v vladi v Bruslju. Zremo v prihodnost. Zastarela razprava o desnici in levici, fašistih in komunistih ne zanima 500 milijonov državljanov Evrope, to prepuščamo zgodovinarjem," je med drugim še poudaril Salvini.

Skrajno desne evropske stranke v Milanu

Vodja AfD-ja je medtem izpostavil potrebo po varovanju zunanjih meja EU-ja, s čimer bi po njegovem mnenju zaščitili "bogato dediščino" Evrope. "Biti moramo evropska trdnjava, v kateri sami odločamo, kdo lahko pride vanjo in kdo ne. Če (nemška kanclerka Angela) Merkel trdi, da to ne gre, ji mi odgovarjamo, da je to s politično voljo mogoče, kot dokazujeta Salvini in njegova Liga," je dejal Meuthen.

Kotro iz Pravih Fincev je posvaril pred nevarnostjo evropske "super države", ki naj bi jo snovala Merklova in francoski predsednik Emmanuel Macron. "Suverenost članic EU-ja je treba spoštovati. EU je vse bolj centraliziran in upravljan iz Bruslja. Če bi se načrti Macrona in Merklove uresničili, bi to vodilo v ustanovitev super države, v kateri suverene države ne bi imele več besede," je dejal Kotro.

Veliko zborovanje pred evropskimi volitvami

Salvini je danes še napovedal, da bodo člani novoustanovljenega zavezništva v Milanu 18. maja pripravili veliko zborovanje ob koncu kampanje pred evropskimi volitvami.

Stranka Liga in evropske populistične stranke so tudi zgled za novoustanovljeno slovensko stranko DOM – Domovinska liga. A v tej stranki so po poročanju slovenskih medijev povedali, da niso prejeli vabila v Milano.