Sanna Marin je pridružitev Blairovi fundaciji napovedala na posebni tiskovni konferenci. Foto: Reuters
Sanna Marin je pridružitev Blairovi fundaciji napovedala na posebni tiskovni konferenci. Foto: Reuters

"Za Finsko lahko delam tudi v drugih vlogah. To je delo, za katero menim, da bo koristilo Finski," je dejala na novinarski konferenci in pojasnila, da je bila imenovana za strateško svetovalko na Inštitutu Tonyja Blaira za svetovne spremembe.

V novi vlogi bo svetovala vladam in voditeljem drugih držav glede političnih vprašanj, ki jih dobro pozna, je še povedala. "Naše poslanstvo je pomagati političnim voditeljem po vsem svetu pri zagotavljanju sprememb za svoje ljudi – in Sanna Marin točno ve, kako to storiti," je sporočil nekdanji britanski premier Tony Blair.

Kot poroča Politico, se inštitut trenutno osredinja predvsem na umetno inteligenco in z njo povezane tehnologije, s tem področjem pa se ukvarja okoli 60 ljudi.

Od najmlajše premierke do poraženke na volitvah

Sanna Marin je bila ob nastopu premierskega položaja s 34 leti najmlajša premierka na svetu. Mednarodno je postala najbolj znana finska osebnost kot sodobna, feministična in neposredna voditeljica. Doma je bila lani deležna kritik zaradi videoposnetka, v katerem je plesala s prijatelji in vplivneži.

Na aprilskih volitvah je nato zmagala konservativna Stranka nacionalne koalicije, na drugo mesto se je uvrstila nacionalistična stranka Finci voditeljice Riikke Purre, socialdemokrati (SDP) pa so zasedli tretje mesto.

Vrnitve v politiko ne izključuje

Marin se je po porazu na volitvah umaknila iz vodstva stranke in priznala, da je njen štiriletni mandat predsednice vlade terjal svoj davek. "Moja vzdržljivost je bila včasih na preizkušnji," je dejala. Kljub odhodu iz finske politike pa je zatrdila, da je še zmeraj "socialdemokratka" in ne izključuje, da bi v prihodnosti znova kandidirala na volitvah.