Marin ostaja poslanka v finskem parlamentu. Foto: Reuters
Marin ostaja poslanka v finskem parlamentu. Foto: Reuters

Marin je svoj odstop s položaja vodje stranke napovedala kmalu po volitvah, na katerih je SDP izgubil položaj najmočnejše parlamentarne stranke.

Ko je leta 2019 s 34 leti postala premierka, je bila Marin najmlajša predsednica vlade na svetu.

Državo je vodila v času pandemije covida-19 in posledičnih gospodarskih težav, postala je tudi glasna zagovornica Ukrajine po ruskem napadu lani. Uspešno si je prizadevala tudi za končanje vojaške nevtralnosti Finske in vstop v Nato.

V svojem zadnjem nagovoru stranke kot vodja v petek se je stranki zahvalila za podporo. Med drugim je ponovila svoje kritike na račun Rusije.

Dejala je, da morajo biti Rusija in njeni predstavniki kaznovani zaradi "nezakonitega zločina agresije, vojnih zločinov in posledic vojne".

Ukrajini je treba poslati tudi "močno sporočilo upanja za obnovo države, za evropsko prihodnost".

37-letna Marin je bila tudi na naslovnicah svetovno znanih časopisov, tudi modnih, na družbenih omrežjih pa ima milijon sledilcev. Doma pa so ji volivci in volivke, zaskrbljeni zaradi priseljevanja in javnega primanjkljaja, namenili tesen poraz na volitvah, na katerih sta zmagali desnica in skrajna desnica.

Po porazu na volitvah je Marin dejala, da se veseli mirnejšega življenja, ločila se je tudi od moža.

SDP bo po novem vodil 41-letni Antti Lindtman, ki je leta 2019 izgubil tekmo za vodenje stranki proti Marin. Kot je dejal, so zelo ponosni na njeno vodenje stranke v "izjemno težkih časih".