Borrell med obiskom sil Euforja v BiH-u. Foto: EPA
Borrell med obiskom sil Euforja v BiH-u. Foto: EPA

Vzdrževanje miru in stabilnosti v Bosni in Hercegovini je postalo še zlasti pomembno po ruski agresiji na Ukrajino, je poudaril Borrell, ki v Sarajevu končuje tridnevni obisk Zahodnega Balkana, v sklopu katerega je obiskal še Severno Makedonijo in Albanijo.

Najprej je obiskal vojaško bazo Butmir v glavnem mestu, kjer je sedež mirovne misije Evropske unije v BiH-u (Eufor). Sile Euforja v državi oziroma operacija Althea so se v zadnjih tednih okrepile z dodatnimi 500 vojaki, tako da jih je tam zdaj skupno 1100.

"Včasih je treba pokazati moč, da bi zagotovili mir," je povedal Borrell. Ob tem je dodal, da je krepitev sil Euforja previdnostni ukrep in da varnost in mir v BiH-u trenutno nista neposredno ogrožena. Unija s krepitvijo sil želi samo zagotoviti možnost odziva ob morebitnih kriznih razmerah, je dejal. Vse, kar se dogaja v Ukrajini, po njegovih besedah namreč lahko hitro vpliva tudi na razmere na Zahodnem Balkanu.

"Želim poslati jasno sporočilo tistim, ki bi radi poskusili destabilizirati Evropo in Zahodni Balkan: Operacija Althea je tu zato, da bi to preprečila," je dejal Borrell.

Kaj bo z volilnim zakonom?

Pred srečanjem s političnim vrhom BiH-a je pozval vse, naj sodelujejo ter ne ustvarjajo novih sporov in blokirajo dela vladajočih teles. To je predpogoj za izvedbo reform, na podlagi katerih država lahko dobi status kandidatke za članstvo v EU-ju, vključno s spremembo volilnega zakona.

"Včeraj smo imeli v Evropskem parlamentu živahno razpravo. Dobro je, da slišimo različna stališča in vidimo, kako ohraniti BiH kot eno državo z dvema telesoma in tremi konstitutivnimi narodi," je še povedal Borrell.

V razpravi v odboru Evropskega parlamenta za zunanjo politiko so v torek nastopili člani predsedstva BiH-a, ki so predstavili različne poglede na reševanje odprtih vprašanj in prihodnost države.

V zvezi z volilnim zakonom predstavniki Bošnjakov menijo, da spremembe niso potrebne in lahko volitve, ki naj bi bile jeseni, potekajo v skladu s sedanjim zakonom, medtem ko hrvaški in srbski predstavniki pravijo, da ni pogojev za normalno izvedbo volitev brez spremembe zakona.

Dodik: Ni pospešene poti BiH-a v EU

Srečanje z Borrellom sta po koncu sestanka komentirala vodja bošnjaške Stranke demokratične akcije (SDA) Bakir Izetbegović in srbski član predsedstva BiH-a Milorad Dodik.

"Borrell je od Dodika večkrat zahteval, naj preneha z blokado institucij in naj prenehajo s tem, kar delajo v Narodni skupščini Republike srbske, torej zaustavljati proces vračanja pristojnosti na raven entitet. Tu je bil vztrajen," je izjavil Izetbegović. "Dodik je obljubil, da ni govora o secesiji in da bo spoštoval ustavo BiH-a, tako kot jo razume on. Borrell je jasno dejal, da se te stvari morajo končati," je še dodal Izetbegović.

Dodik pa je sestanek z Borrellom ocenil kot korektnega in dodal, da je vodja evropske diplomacije zelo natančno povedal, kaj pričakuje. "Ni pospešene poti BiH-a v EU, treba je spoštovati standarde," je dejal Dodik. Borrell je po njegovih besedah zahteval delovanje državnih institucij in spoštovanje reform, saj brez njih ne bo napredka. "Ampak če s tem nekdo misli, da bodo Srbi glasovali, kot se pričakuje, se to seveda ne bo zgodilo," je še povedal Dodik.