Protesti kmetov še povečujejo pritisk na vlado kanclerja Scholza, ki skuša urediti javne finance. Foto: EPA
Protesti kmetov še povečujejo pritisk na vlado kanclerja Scholza, ki skuša urediti javne finance. Foto: EPA

Kot je na mednarodnem sejmu za hrano, kmetijstvo in hortikulturo Zeleni teden, ki bo do konca tedna potekal v Berlinu, dejal Scholz, je vlada trdno odločena, da se s kmeti pogovori o tem, kaj lahko naredi, da bo poenostavila njihovo dejavnost.

"Veliko preveč je birokracije," je dejal nemški kancler in na tem področju obljubil napredek. Ob tem se je zavezal, da se bodo za spremembo predpisov zavzeli tudi na ravni EU-ja, da bosta življenje in delo na kmetiji postala lažja. "To je nekaj, na kar se lahko vsi zanesejo in je tudi dobra smernica za prihodnost našega kmetijstva," je dejal.

Nemški kmetje že več tednov množično protestirajo proti odpravi davčne olajšave za dizelsko gorivo za kmetijstvo. Protestirajo pa tudi proti vse več okoljskim zahtevam v kmetijstvu, povečanju proizvodnih stroškov in administrativnim bremenom.

Jezni in razočarani nemški kmetje so sicer v petek zagrozili z novimi protesti. V naslednjih dveh tednih se bodo po pisanju nemških medijev nadaljevali pogovori med kmeti ter vladno koalicijo in poslanskimi skupinami.

Kot je danes zagotovil Scholz, je vlada trdno odločena, da se bo pogovorila s kmeti, kaj lahko naredi za njihovo dejavnost in prihodnost.

Protestom nemških kmetov so se v zadnjih dneh pridružili tudi kmetje v Franciji, na Poljskem in v Romuniji.