Nemški kancler je na letni konferenci spregovoril o največjih prihajajočih izzivih Nemčije. Foto: EPA
Nemški kancler je na letni konferenci spregovoril o največjih prihajajočih izzivih Nemčije. Foto: EPA

Olaf Scholz je nadaljeval tradicijo predhodnice Angele Merkel in organiziral svojo prvo poletno konferenco, odkar je decembra lani nastopil položaj kanclerja. Spregovoril je o številnih izzivih, vključno z energetsko krizo, inflacijo in davčnimi ukrepi, na vrhu prednostnega seznama pa je Ukrajina, poroča Deutsche Welle.

Vojna še naprej zahteva, "da sprejmemo daljnosežne odločitve v podporo Ukrajini v njenem boju za neodvisnost", je dejal Scholz. Potrdil je, da je Nemčija z dobavo orožja Ukrajini kršila dozdajšnjo prakso, a dodal, da bodo to počeli še naprej. Podrobnosti glede pošiljk ni podal.

Sorodna novica EU bo preučil finsko-estonski poziv k prepovedi turističnih vizumov za Ruse

Scholz nasprotuje prepovedi turističnih vizumov za Ruse

"Odgovornost za to vojno nosi ruski predsednik (Vladimir Putin)," je poudaril Scholz. Zaradi tega nemški kancler tudi ni naklonjen pozivu Estonije in Finske, naj Evropska unija prepove turistične vizume za ruske državljane, saj gre za "Putinovo vojno", poroča Deutsche Welle. Vojna se mora po njegovih besedah sicer končati pod pogoji Ukrajine in ne pod diktatom Rusije.

Novinarji so Scholza povprašali tudi o domnevni možnosti, da bi nekdanji kancler Gerhard Schröder lahko deloval kot posrednik v sporu z Rusijo glede popravljene turbine, ki je trenutno na zahodu Nemčije in ki so jo ruske oblasti navedle kot razlog za zmanjšanje pretoka plina po plinovodu Severni tok 1 med vzdrževalnimi deli. Scholz se o tem ni izrekel.

"Računajte na nas"

Priprave na nastop. Foto: EPA
Priprave na nastop. Foto: EPA

Glede domačih zadev je Scholz napovedal nov sveženj ukrepov, vključno z davčnimi olajšavami, za pomoč ljudem, ki se spopadajo z naraščajočimi cenami. "Državljani lahko računajo na nas, da jih ne bomo zapustili," je dejal kancler. Vlada bo "naredila vse", da bo zlasti ljudem z nizkimi in srednje visokimi dohodki pomagala "prebroditi to težko obdobje", navaja Deutsche Welle. Nemški kancler zaradi visokih cen energije v državi sicer ne pričakuje nemirov, saj naj bi jih preprečila socialna država.

Sorodna novica Nemški predlogi za boj z inflacijo: davčne olajšave in višje meje dohodninskih razredov

Nemška vlada je že sprejela več ukrepov za podjetnike in pomoč za gospodinjstva v težavah. Zadnji predlog finančnega ministra Christiana Lindnerja o zvišanju mejnih vrednosti davka na dohodek je sicer sprožil nekaj nesoglasij znotraj tristranske vladajoče koalicije, a mu je Scholz na konferenci izrazil podporo. Podprl je tudi vrnitev "dolžniške zavore" v nemški proračun za leto 2023, s katero je zvezni vladi ustavno prepovedano ustvariti strukturni primanjkljaj v vrednosti več kot 0,35 odstotka BDP-ja. Med letoma 2020 in 2022 so dolžniško zavoro suspendirali zaradi pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini.

Kritike "energetskih neuspehov" prejšnjih vlad

V govoru je bil Scholz kritičen do energetske politike prejšnjih nemških vlad, čeprav je bil v zadnji tudi sam finančni minister. "Prebijamo se skozi neuspehe prejšnjih let, ki so bili v tem sektorju res veliki," je dejal. Nemške vlade so soglasno sprejele odločitev o opustitvi premoga in jedrske energije, niso pa sprejele odločitve o hitri modernizaciji industrije, je dejal.

Njegova vlada je sprožila več zakonov za hiter razvoj pridobivanja vetrne energije na kopnem in na morju. Nemški industriji je ob tem obljubil cenovno dostopno energijo, predvsem z elektriko in vodikom. Dva načrtovana terminala za utekočinjeni zemeljski plin (LNG), ki se gradita na obali Severnega morja, pa naj bi bila do zime pripravljena za prevzem pošiljk.

Podpora plinovodu prek Portugalske, Španije in Francije

Glede zunanje politike je Scholz še napovedal, da se bo Nemčija z energetsko krizo spopadla v solidarnosti z Evropsko unijo. Zavzel se je za gradnjo novega plinovoda od Portugalske prek Španije in Francije za diverzifikacijo evropske oskrbe s plinom.

Scholz: Nihče v tej krizi ne bo ostal sam