Nemški kancler Olaf Scholz. Foto: EPA
Nemški kancler Olaf Scholz. Foto: EPA

Scholz je v nastopu pred poslanci in poslankami bundestaga dejal, da je skoraj leto dni po začetku ruske invazije v Ukrajini jasno, da Moskva ne bo zmagala. "Putin ne bo dosegel svojih ciljev, ne na bojišču ne z diktiranim mirom. Vsaj to je po letu vojne gotovo," je dejal Scholz.

Ob tem je poudaril, da je prihodnost Ukrajine v EU-ju. "Ukrajina pripada Evropi, njena prihodnost je v Evropski uniji. In ta obljuba drži," je dejal nemški kancler dan pred izrednim zasedanjem Evropskega sveta v Bruslju, na katerem bo Ukrajina ena od tem pogovorov voditeljev sedemindvajseterice.

Scholz: Tekmovanje za vojaško podporo škoduje enotnosti

Kancler je Ukrajini vnovič zagotovil pomoč Nemčije, a hkrati opozoril, da njegova država ne bo sodelovala pri "tekmovanju" za vojaško podporo Kijevu. To po njegovem prepričanju škoduje enotnosti zahodnih partnerjev in zaveznikov, saj da vsako nesoglasje in špekulacije o morebitnih razlikah v interesih izkoriščata Putin in njegova propaganda.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je medtem v Varšavi dejal, da bi lahko zahodne zaveznice Ukrajini prvi bataljon tankov leopard 2 dobavile v prvih treh ali štirih mesecih letošnjega leta. V bataljonu bi bilo 31 tankov, je dejal.

Scholz se bo danes v Parizu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Zelenski bo v Pariz odšel po obisku Londona, kjer se je sestal s premierjem Rishijem Sunakom in kraljem Karlom III. ter nagovoril britanski parlament.

Scholz je bundestag nagovoril pred vrhom EU-ja, na katerem bo pomembna tema tudi svetovna konkurenčnost evropskega gospodarstva, predvsem evropski odgovor na ameriški zakon za znižanje inflacije (IRA).

V povezavi s tem zakonom, ki predvideva večmilijardne subvencije za zeleno industrijo na ameriških tleh, kar sproža bojazni v Evropi, je Scholz opozoril, da bi bilo tekmovanje glede subvencij z ZDA napačen odgovor. Pri tem se je zavzel za nadaljnjo poglobitev gospodarskih odnosov z ZDA.

Pogovore o IRA je označil kot dobro izhodišče, vendar le, če se ZDA odpovedo pravilom, ki postavljajo evropska podjetja v slabši položaj v primerjavi z na primer podjetji iz Kanade in Mehike. O tem se bodo z ZDA pogovarjali na "partnerski in zaupljiv" način, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Scholz.

Voditelji EU-ja bodo govorili tudi o migracijah, ki so znova pereča tema v Evropi. Po besedah Olafa Scholza države na zunanjih mejah EU-ja potrebujejo še večjo podporo, tako materialno kot finančno ter prek drugih držav članic, ki prostovoljno sprejmejo prosilce za azil.

Scholz je poudaril še pomen učinkovitejšega nadzora nad zunanjimi mejami, tudi ob pomoči Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zunanji vidik upravljanja migracij kot tudi varovanje zunanjih meja in zavračanje prebežnikov bodo glavne točke v okviru razprave o migracijah na srečanju voditeljev EU-ja.