Nemčija je Ukrajini obljubila tudi naprednejše tanke leopard 2. Foto: Reuters
Nemčija je Ukrajini obljubila tudi naprednejše tanke leopard 2. Foto: Reuters

Ukrajina bo "v prihodnjih mesecih" iz industrijskih zalog prejela najmanj 100 tankov leopard 1, so v skupni izjavi sporočila obrambna ministrstva Nemčije, Nizozemske in Danske. Za te tanke, predhodnike naprednejših leopardov 2, ki so jih prav tako obljubili Kijevu, bodo zagotovili tudi "potrebno logistično podporo in usposabljanje", so navedli.

Nemško ministrstvo za gospodarstvo je sporočilo, da so odobrili izvoz do 178 tankov leopard 1A5 nemške izdelave v Ukrajino, pri čemer bo "dejanska količina dobavljenih tankov odvisna od potrebnih vzdrževalnih del".

Vsaj tri bataljone naj bi z njimi opremili do prvega ali drugega četrtletja leta 2024, je dejal nemški obrambni minister med današnjim obiskom v Kijevu, ki je bil iz varnostnih razlogov načrtovan v tajnosti.

Napoved ministra Pistoriusa in omenjenih ministrstev je bila podana po tem, ko se je nemška vlada prejšnji mesec zavezala, da bo Ukrajini zagotovila sodobne bojne tanke, kar je bil velik preobrat po večtedenskem močnem pritisku Kijeva in številnih evropskih zaveznic, naj ukrajinski vojski tudi Nemčija zagotovi težko orožje.

Ukrajini so do današnje napovedi obljubili od 120 do 140 sodobnih zahodnih tankov, medtem ko se pripravlja na novo rusko ofenzivo, ki jo pričakujejo v prihodnjih tednih. Pistorius je dejal, da bi lahko prvi tanki leopard prispeli v Ukrajino konec marca ali na začetku aprila. Obisk v Kijevu je bil sicer Pistoriusovo prvo odmevno potovanje v tujino, odkar je pred skoraj tremi tedni prevzel položaj obrambnega ministra.

Rusija na fronto v Ukrajini pošilja okrepitve, ki naj bi sodelovale v novi ofenzivi.  Foto: Reuters
Rusija na fronto v Ukrajini pošilja okrepitve, ki naj bi sodelovale v novi ofenzivi. Foto: Reuters

London: Rusiji primanjkuje streliva in vojakov za ofenzivo

Rusija se verjetno pripravlja na novo ofenzivo v Ukrajini, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo, ki pa poudarja, da Moskvi v prihodnjih tednih ne bo uspelo zadostno okrepiti svojih sil in se zato potek vojne ne bo bistveno spremenil.

Po ocenah britanskih vojaških strokovnjakov ruske sile na fronti v zadnjem času niso bistveno napredovale. "Zajeti jim uspe le nekaj sto metrov na teden. To je skoraj gotovo zato, ker Rusija za zdaj nima dovolj streliva in vojakov, ki so potrebni za uspešne ofenzive," je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

London prav tako sumi, da ruski poveljniki zaradi političnega pritiska Moskve poskušajo uresničiti nerealne cilje, ki pa jih z obstoječimi enotami, ki so slabo opremljene in neizkušene, ne bodo mogli doseči. "Še vedno je malo verjetno, da bo Rusiji v prihodnjih tednih uspelo nabrati sile, ki bi bistveno vplivale na izid vojne," dodaja ministrstvo.

Tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je pred kratkim dejal, da Kijev pričakuje novo rusko ofenzivo še ta mesec. "Sanje okupatorjev so razširiti kopenski koridor do Krima. Torej bi lahko nova ofenziva prišla z vzhoda ali juga," je dodal. Opozoril je tudi, da do takrat ne bo prispela vsa obljubljena zahodna oborožitev, vendar ima Ukrajina dovolj rezerv, da omeji ruske napade.

Guverner oblasti Lugansk Sergej Hajdaj je prepričan, da bi Rusija novo ofenzivo lahko izvedla po 15. februarju. Poudaril je, da je Moskva na vzhod države že napotila več deset tisoč svojih vojakov in da se dvomesečno obdobje usposabljanja mobiliziranih Rusov bliža koncu.
Meni, da bi Rusija potrebovala približno deset dni, da jih premesti na fronto. Ocenjuje pa tudi, da bodo v Lugansku ruske sile v novi ofenzivi osredotočene predvsem na kraje Bilohorivka, Kremina in Svatove.

Med ukrajinskimi in ruskimi silami medtem še naprej potekajo srditi spopadi za mesto Bahmut v ukrajinski oblasti Doneck, je v ponedeljek v dnevnem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in se zahvalil svojim vojakom za odločen odpor. Opozoril je, da si ruske sile prizadevajo mesto obkoliti, in Zahod pozval, naj pohiti s pošiljanjem težkega orožja Ukrajini.

Ukrajinski parlament je vojno stanje v državi podaljšal še za 90 dni. Podaljšana je bila tudi splošna mobilizacija, kar pomeni, da bo za moške med 18. in 60. letom starosti, za katere velja obvezno služenje vojaškega roka, še naprej veljala prepoved odhoda iz države.

Rusija je zavzetje Donecka že ob začetku invazije postavila za svojo ključno prednostno nalogo. Pred kratkim je Moskva sporočila, da je skupaj z najemniško skupino Wagner po izredno hudih bojih zavzela mesto Soledar in vas Blagodatne.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v ponedeljek v govoru v Generalni skupščini opozoril, da obstaja velika verjetnost, da se bo konflikt v Ukrajini zaostril in razširil. "Obeti za mir se še naprej zmanjšujejo. Možnosti za nadaljnje zaostrovanje in prelivanje krvi pa se povečujejo," je dodal.

Ukrajina naj bi od zahodnih držav dobila napredne raketne sisteme patriot. Foto: Reuters
Ukrajina naj bi od zahodnih držav dobila napredne raketne sisteme patriot. Foto: Reuters

Šojgu opozarja pred vpletanjem Nata

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da zahodne pošiljke orožja Ukrajini vlečejo Nato v konflikt, kar bi po njegovem mnenju lahko privedlo do "nepredvidljivega" stopnjevanja vojne.

"ZDA in njeni zavezniki skušajo podaljšati konflikt za kar se da dolgo," je dejal Šojgu na konferenčnem klicu s predstavniki vojske. "Zato so začeli dobavljati težko orožje in odkrito pozivati Ukrajino, naj zasede naša ozemlja. Taka dejanja dejansko vlečejo članice Nata v konflikt in bi lahko privedla do nepredvidljive ravni stopnjevanja."

Šojgujeva omemba "ruskih ozemelj" se najverjetneje nanaša na štiri regije na vzhodu in jugu Ukrajine – Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, ki si jih je Rusija priključila po referendumih septembra lani, ki jih Kijev in zahodne zaveznice ne priznavajo. Večina ozemlja v teh pokrajinah sicer ostaja pod nadzorom ukrajinskih sil.

Šojgu je znova opozoril Natove članice pred pošiljanjem orožja ukrajinskim silam. Foto: Reuters
Šojgu je znova opozoril Natove članice pred pošiljanjem orožja ukrajinskim silam. Foto: Reuters

Pošiljke zahodnega orožja

Moskva je že večkrat obtožila Zahod in Nato, da igrata neposredno vlogo v ukrajinski vojni z dobavljanjem orožja Kijevu, in opozorila, da je Natovo orožje "legitimna tarča" ruskih sil. ZDA so od začetka ruske invazije februarja lani poslale že za več kot 20 milijard vojaške pomoči Ukrajini, v sklopu nove, dve milijardi težke pošiljke pa bodo zdaj v Kijev poslale še rakete dolgega dosega.

Ukrajina trdi, da so orožje, tanki in druga vojaška oprema nujno potrebni za obrambo pred ruskimi napadi in pripravami na pomladno ofenzivo proti ruskim silam. Po navedbah ukrajinskih oblasti Moskva kopiči orožje in vojaške rezerve za nov napad v prihodnjih tednih.

Najhujši boji potekajo v okolici Bahmuta v Donecku. Foto: Reuters
Najhujši boji potekajo v okolici Bahmuta v Donecku. Foto: Reuters

V Ukrajini imenovali novega notranjega ministra

Približno tri tedne po smrti Denisa Monastirskega je bil za novega ukrajinskega notranjega ministra uradno imenovan Igor Klimenko. Za imenovanje 50-letnega Klimenka, nekdanjega načelnika policije, ki je notranje ministrstvo vodil v preteklih tednih, je glasovala dvetretjinska večina v parlamentu.

Monastirski je umrl sredi januarja v nesreči helikopterja, ki je strmoglavil v mestu Brovari severovzhodno od ukrajinske prestolnice. V nesreči je umrlo skupno 14 ljudi, tudi namestnik Monastirskega.

Ukrajinska vrhovna rada je potrdila tudi imenovanje Vasila Maljuka za vodjo ukrajinske varnostne službe (SBU). 39-letni generalmajor je nasledil prijatelja predsednika Zelenskega iz otroštva Ivana Bakanova, ki je moral julija lani zapustiti položaj zaradi številnih primerov domnevne izdaje med ukrajinskimi uradniki. Zelenski je ob razrešitvi Bakanova za začasnega vodjo varnostne službe imenoval njegovega namestnika Maljuka, ki je tako zdaj po šestih mesecih tudi uradno stopil na čelo SBU-ja.