Assangeu v ZDA grozi do 175 let zapora. Foto: EPA
Assangeu v ZDA grozi do 175 let zapora. Foto: EPA

"Menim, da bi bilo dobro, če bi mu britanska sodišča zagotovila potrebno zaščito, saj mora v ZDA računati na pregon, glede na to, da je izdal ameriške državne skrivnosti," je dejal Scholz.

Po njegovih besedah so se sicer možnosti za zaščito povečale po zadnjem zaslišanju glede izročitve, potem ko ameriški predstavniki niso mogli zagotoviti, da bo kazen za avstralskega ustanovitelja WikiLeaksa z vidika Londona razumna.

Februarja je na višjem sodišču v britanski prestolnici potekalo zaslišanje glede izročitve Assangea ZDA, kjer mu želijo soditi zaradi razkritja tajnih vojaških dokumentov. Zastopnica ameriške vlade je ob tem sodišče pozvala, naj zavrne zadnji poskus pritožbe Avstralca.

Njegovi odvetniki medtem poskušajo preprečiti izročitev in opozarjajo, da je ameriški pregon politično motiviran. Opozarjajo tudi na vse slabše zdravstveno stanje Assangea, ki mu v ZDA grozi do 175 let zapora, ker je v letih 2010 in 2011 z žvižgačko Chelsea Manning objavil več kot 700.000 zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu.

Če sodišče v Londonu Assangeevi pritožbi zoper izročitev ne bo ugodilo, bi bila zanj s tem vsa pravna sredstva na Otoku izčrpana. Njegovi odvetniki so nakazali, da bodo zadevo v tem primeru predali Evropskemu sodišču za človekove pravice (ESČP), vendar se bojijo, da bo Assange kljub temu hitro izročen ZDA.