Premierja Kurtija so zaščitili varnostniki. Foto: AP
Premierja Kurtija so zaščitili varnostniki. Foto: AP

V kratkem in kaotičnem pretepu so sodelovali tudi koalicijski poslanci. Varnostniki so hitro posredovali in zavarovali premierja Kurtija, ki so ga odpeljali iz dvorane.

Poslanec opozicijske Demokratske stranke Kosova je sicer z vodo polil najprej Kurtija in nato Bislimija, potem ko je ta raztrgal letak z napisom Zdravo, ki so ga s fotografijo Kurtija pod govorniški oder postavili opozicijski poslanci.

Potem ko ga je poslanec polil z vodo, je Bislimi proti njemu vrgel plastenko. Nato se je ob govorniškem odru začel vsesplošen pretep, je videti na enem od posnetkov, ki so ga objavili regionalni mediji na svojih spletnih straneh. V incidentu po poročanju regionalnih medijev ni bilo poškodovanih. Po začetku pretepa so prekinili neposreden televizijski prenos, prav tako zasedanje.

Pred tem je več opozicijskih poslancev med Kurtijevim govorom večkrat izreklo žaljive pripombe in ga kritiziralo zaradi neustreznega reševanja razmer na severu Kosova, kjer so se napetosti z lokalnimi Srbi zaostrile po aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah.

Na volitvah so zaradi bojkota kosovskih Srbov ob izredno nizki udeležbi zmagali albanski kandidati. Volitve naj bi ponovili, a ni še znano kdaj. Do takrat mora Priština zagotoviti pogoje za njihovo izvedbo, vključno z udeležbo Srbov.

V kosovskem parlamentu to še zdaleč ni bil prvi incident. Zlasti poslanci Kurtijeve stranke Samoopredelitev so bili v času, ko so bili še v opoziciji, znani po povzročanju incidentov z metanjem jajc in drugih predmetov na vodstvo parlamenta, pa tudi po tem, da so med zasedanji metali solzivec.