Pogovori med Josepom Borrellom, Miroslavom Lajčakom, Aleksandrom Vučićem in Albinom Kurtijem. Foto: AP
Pogovori med Josepom Borrellom, Miroslavom Lajčakom, Aleksandrom Vučićem in Albinom Kurtijem. Foto: AP

Borrell je po pogovorih dejal, da Evropska unija meni, da je odstop županov štirih večinsko srbskih občin na severu Kosova najhitrejša in najboljša pot do predčasnih lokalnih volitev.

Kot je povedal Borrell, je voditelja zato pozval k takojšnji ponovitvi lokalnih volitev v štirih večinsko srbskih občinah. Pojasnil je, da do predčasnih volitev vodita dve poti - ena je odstop županov, druga pa zbiranje podpisov kosovskih Srbov za njihov odpoklic.

"Za Evropsko unijo je odstop županov, ki so jih izvolili zgolj trije odstotki prebivalcev, najhitrejša in najboljša pot do predčasnih volitev. Zbiranje podpisov pa je dolg in negotov postopek," je dejal po ločenih in tristranskih pogovorih z Vučićem in Kurtijem.

Kurti je v izjavi po srečanju poudaril, da od županov ne more zahtevati odstopa. "Županov ne moremo prisiliti k odstopu, čeprav je njihova legitimnost nizka," je povedal.

Kosovske oblasti so bolj naklonjene zbiranju podpisov. Tako so v začetku meseca izdale administrativno navodilo, ki državljanom omogoča zamenjavo županov občin s peticijo. Če bo osrednja volilna komisija potrdila, da so zbrani ustrezni podpisi, bo organizirala glasovanje o razrešitvi župana.

Borrell medtem od kosovskih Srbov pričakuje, da bodo konstruktivni in da bodo brezpogojno sodelovali na volitvah. Kot je dejal, mu je srbski predsednik dal zagotovila glede tega.

Zdi se, da Bruselj vse bolj mineva potrpljenje. Foto: AP
Zdi se, da Bruselj vse bolj mineva potrpljenje. Foto: AP

Poziv k izpolnjevanju ohridskega sporazuma

Napredek glede volitev je po njegovih besedah pomemben tudi za nadaljnje izvajanje sporazuma o poti k normalizaciji odnosov, ki sta ga Beograd in Priština sklenila marca v Ohridu. Od tedaj so bile izpolnjene zgolj tri točke iz sporazuma, izvajanje najpomembnejših in najbolj ključnih točk pa se še ni začelo, je povedal. "To je obžalovanja vredno in veliko pove o tem, kakšna je dejanska zavezanost strani normalizaciji odnosov, oziroma govori o odsotnosti zavezanosti," je dejal.

EU predlaga, da bi sporazum izvajali vzporedno, torej da bi strani hkrati izpolnjevali svoje obveznosti. "Vendar pa premier Kurti ni želel narediti premika in začeti kredibilnega procesa za vzpostavitev skupnosti srbskih občin. Vztrajal je pri formalizaciji de-facto priznanja neodvisnosti," je pojasnil Borrell.

Kosovski premier je po pogovorih poudaril, da dogovor o skupnosti srbskih občin ne more biti predpogoj za implementacijo sporazuma iz Ohrida.

Vučić je medtem dejal, da je sprejel predlog Unije, kar je potrdil tudi Borrell. "Upam, da bomo v prihodnosti našli neke rešitve, ker tako ne gremo samo v slepo ulico, ampak v nekaj nepoznanega. Ko pa greste v nekaj nepoznanega, pa nikoli ne veste, kje se bo končalo," je povedal srbski predsednik.

Razmere so se na severu Kosova močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. Najhujši incident se je zgodil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v spopadih med Srbi in kosovskimi policisti ranjenih več deset pripadnikov Natove misije na Kosovu Kfor. Po junijskih pogovorih, na katerih sta se Vučić in Kurti z Borrellom sestala zgolj ločeno, so se sicer napetosti nekoliko umirile.