Stevo Pendarovski pričakuje, da bodo volitve svobodne, pravične in demokratične. Foto: EPA
Stevo Pendarovski pričakuje, da bodo volitve svobodne, pravične in demokratične. Foto: EPA

Z razglasitvijo osemdnevnih izrednih razmer želi predsednik zagotoviti nemotene priprave na predčasne parlamentarne volitve, predvsem uveljavitev ukrepov za zaščito javnega zdravja med volilnimi postopki v času pandemije covida-19, so sporočili iz urada Pendarovskega.

Izredne razmere bodo med drugim omogočile odločitev predsednika makedonskega parlamenta o datumu volitev. Pendarovski po ponedeljkovem dogovoru med političnimi strankami, da bodo volitve v sredo, 15. julija, pričakuje, da bodo pristojne institucije začele ustrezne aktivnosti za priprave in sprožitev volilnih postopkov.

V zadnjem dnevu znova več kot sto novih okužb

Pričakuje, da bodo izredne razmere, ki so se začele v ponedeljek, uporabili zgolj za odločitve, povezane z volitvami, pri čemer se bodo osredotočili na ukrepe za zaščito javnega zdravja. Pendarovski je izrazil pričakovanje, da bodo volitve svobodne, pravične in demokratične, še piše v sporočilu njegovega urada.

Severna Makedonija se sicer trenutno spopada z novim velikim porastom okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek so poročali o 103 novih okužbah v zadnjih 24 urah, pet bolnikov s covidom-19 je umrlo. V državi so skupno potrdili 4157 okužb, novi koronavirus pa je terjal 193 žrtev.