Ljudje so se pred uvedbo 80-urne karantene v Skopju množično odpravili v nakupovanje hrane na tržnice. Foto: EPA
Ljudje so se pred uvedbo 80-urne karantene v Skopju množično odpravili v nakupovanje hrane na tržnice. Foto: EPA

Makedonski minister za zdravje Venko Filipče je sporočil, da se je vlada zaradi porasta okužb v zadnjih dneh odločila znova uvesti policijsko uro. Najpogostejši razlog za širjenje okužb je po njegovih besedah nespoštovanje zaščitnih ukrepov.

Minister meni, da Severni Makedonci ukrepov ne upoštevajo zlasti na družinskih srečanjih in slavjih, kot so potekala denimo ob iftarju na koncu ramazana. Med vzroki za porast okužb je omenil še neupoštevanje ukrepov, kot je nošenje zaščitnih mask na prevoznih sredstvih in na delovnih mestih.

Porast okužb so zaznali predvsem v Skopju, Tetovu, Štipu in v kumanovsko-lipkovski pokrajini. "Dobro je, da je v preostalem delu države položaj stabilen, s posameznimi primeri. To samo potrjuje, da je učinkovito le upoštevanje ukrepov," je Filipče dejal na novinarski konferenci.

Policijska ura oz. prepoved gibanja za ves konec tedna
Policijska ura bo za večino mest po državi veljala v četrtek od 21. ure zvečer in 5. ure v petek zjutraj, med koncem tedna pa bo veljala med 16. uro popoldne in 5. uro zjutraj.

V občinah Skopje, Kumanovo, Lipkovo, Štip, Tetovo, Bogovinje, Brvenica, Tearce, Želin in Jegunovac pa od četrtka ob 21.00 do ponedeljka ob 5.00 velja popolna prepoved gibanja.

Petek so ob tem razglasili za nedelovni dan in prepovedali obisk pokopališč, razen za pogrebe. Prepoved gibanja ne velja za policijo, vojsko, zdravstvene delavce, trgovce, lekarnarje, restavracije z dostavo, kmetovalce in invalidne osebe s spremljevalci.

V zadnjih dneh največ okužb od začetka epidemije
V zadnjih 24 urah so v državi izvedli 953 testiranj, s katerimi so potrdili 120 novih okužb, kar je absolutni rekord od začetka epidemije, poroča regionalna televizija N1. Dan poprej so potrdili 101 okužbo.

Trenutno je v državi 843 aktivnih okužb. Umrla sta še dva človeka, s čimer je število preminulih naraslo na 147. Skupno so v Severni Makedoniji doslej potrdili 2611 okužb, ozdravelo je 1621 ljudi.

Minister za zdravje za porast krivi neupoštevanje ukrepov, tudi na javnem prevozu. Foto: EPA
Minister za zdravje za porast krivi neupoštevanje ukrepov, tudi na javnem prevozu. Foto: EPA

V BiH-u izbruh okužb v tovarni obutve

Število obolelih se v zadnjih dneh povečuje tudi v BiH-u. V zadnjem dnevu so potrdili 43 novih okužb – od tega 12 v Federaciji BiH, na območju Tešnja in Sarajeva – 31 pa v Republiki Srbski, kjer so večino primerov potrdili v tovarni obutve Alfa iz Modriče.

"Virus je še vedno prisoten, še naprej živimo v okoliščinah stalne grožnje, zato moramo biti nenehno previdni in se držati predpisanih ukrepov osebne zaščite," so sporočili iz kriznega štaba ministrstva za zdravje Federacije BiH-a. Zaščitni ukrepi, kot sta nošnja mask v zaprtih prostorih in vzdrževanje dveh metrov medsebojne razdalje, so še zmeraj v veljavi.

V BiH-u so od začetka epidemije 2.594 ljudi, umrlo jih je 159.

Srbija: zadnji dan 48 okužb, manj kot dan prej

V Srbiji so zadnji dan izvedli 4024 testiranj in potrdili 48 novih okužb ter eno smrtno žrtev. Skupno število okužb je poraslo na 11.571, število umrlih pa na 246. Gre sicer za padec dnevnih okužb, saj so dan prej potrdili 69 okužb.

Ena okužba na Hrvaškem

Na Hrvaškem so medtem potrdili eno okužbo. Od skupno 2247 potrjenih okužb je ozdravelo 2105 ljudi. Umrli so 103 ljudje. Še zmeraj se zdravi 39 ljudi, trije med njimi so na medicinskem ventilatorju, poroča N1.