Foto: EPA
Foto: EPA

15 so jih takoj odpustili, 14 jih še preiskujejo. Policisti, med njimi šest žensk, so več let med seboj izmenjavali podobe Hitlerja, beguncev v plinskih celicah in izražali sovraštvo do priseljencev.

Skrajnodesničarske poglede policistov so odkrili po naključju, ko so v povezavi z nekim drugim primerom pregledovali mobilni telefon enega od njih.

"Tu govorimo o najhujšem mogočem gnusnem neonacističnem, rasističnem in protibegunskem verbalnem bruhanju," je povedal deželni notranji minister Herbert Reul.

Kot je povedal Reul, so osumljenci med seboj v zasebnih skupinah na WhatsAppu delili 126 podob s kaznivo vsebino, vključno s podobami Hitlerja, svastik in nacistične zastave. "A tu so bile tudi še precej srhljivejše ilustracije begunca v plinski celici v koncentracijskem taborišču ali odvratna upodobitev temnopoltih ljudi pred strelskim vodom," je dodal minister.

Najstarejša skupina na WhatsAppu sega v leto 2013.

Notranji minister dežele Severno Porenje, Herbert Reul. Foto: EPA
Notranji minister dežele Severno Porenje, Herbert Reul. Foto: EPA

Desni ekstremizem kot največja grožnja Nemčiji

Po odkritju podob na prenosnem telefonu so preiskovalci preiskali 34 policijskih postaj in zasebnih domov, preiskava pa se nadaljuje. Hkrati bodo odprli mesto posebnega preiskovalca, ki bo preiskoval le skrajnodesničarska stališča med policisti v tej deželi, poroča RTV-jeva dopisnica Polona Fijavž.

"Desničarski skrajneži in neonacisti nimajo nobenega, res nobenega mesta v policiji Severnega Porenja - Vestfalije. To terja odločen politični odziv," je bil odločen Reul.

"Dolgo sem mislil, upal, da je šlo le za osamljene incidente. Nihče ne ve: to niso osamljeni primeri. Najprej Hamm, potem Aachen, zdaj Mühlheim. To je preveč. To je, po mojem, preveč."

Predstavniki policijskega sindikata so razkritja označili za "neznosna".
Že februarja je nemški notranji minister Seehofer desni ekstremizem označil za največjo grožnjo v Nemčiji, nevarnejšo od terorizma.

Skrajna desnica je platformo dobila tudi v stranki Alternativa za Nemčijo, vzbujanje sovraštva in sovražni govor sta postala sprejemljivejše. A problem je širši, kar dokazuje tudi lanski umor nemškega lokalnega politika Walterja Lübckeja le zato, ker je podpiral integracijo beguncev.