Ernst na sodišču. Foto: Reuters
Ernst na sodišču. Foto: Reuters

Nemčijo je lani junija pretresel umor priljubljenega lokalnega politika Lübckeja na terasi njegove hiše v kraju Wolfhagen blizu mesta Kassel.

Povod za umor naj bi bila jeza zaradi beguncev in prebežnikov, ki jim je politik ponudil zatočišče.

Tožilstvo je aprila 46-letnega Ernsta uradno obtožilo umora, soobtoženega Markusa Hartmanna pa pomoči pri umoru, saj mu je domnevno pomagal pri nakupu orožja in z njim vadil streljanje.

Ernst je danes na višjem deželnem sodišču v Frankfurtu prek svojega odvetnika v izjavi priznal, da je politiku zadal smrtno rano.

Projiciranje jeze

Tožilstvo je ob začetku procesa junija dejalo, da sta se obtožena udeležila govora umorjenega politika jeseni 2015, v katerem je ta zagovarjal begunce.

Potem je začel Ernst svojo jezo do tujcev projicirati na Lübckeja. Dodatno so jezo okrepili islamistični napadi. Od leta 2016 do 2018 je vadil uporabo strelnega orožja s Hartmannom, skupaj sta se udeleževala tudi demonstracij desničarskih skrajnežev.

Ernst je sprva priznal umor politika, nato je priznanje preklical. Ernst je namreč začel očitati soobtoženemu, da sta bila tisto noč skupaj in da je v resnici on ubil Lübckeja.