V zadnjih mesecih se je precej povečalo število prebežnikov, ki skušajo priti v EU prek Belorusije. Foto: Reuters
V zadnjih mesecih se je precej povečalo število prebežnikov, ki skušajo priti v EU prek Belorusije. Foto: Reuters

Skupina, ki je na poljsko mejo pripotovala z drugega konca Nemčije, se je odzvala na poziv Tretje poti, skrajno desne stranke s povezavami z neonacističnimi skupinami, ki je svoje privržence pozvala, naj ustavijo nezakonite prehode meje blizu mesta Güben.

Policija je proti osumljencem uvedla kazenske postopka zaradi posedovanja nevarnih predmetov in uporabe simbolov organizacij, ki delujejo v nasprotju z ustavo.

V Gübnu se je medtem zbralo več deset ljudi, ki so s transparenti izražali svoje nasprotovanje načrtovanim skrajno desnim vaškim stražam.

V kraju Güben se je zbralo več protestnikov, ki so protestirali proti skrajnim desničarjem in njihovi gonji proti prebežnikom.
V kraju Güben se je zbralo več protestnikov, ki so protestirali proti skrajnim desničarjem in njihovi gonji proti prebežnikom. "Proti starim in novim nacijem," piše na transparentu. Foto: Reuters

Incident se je zgodil v času, ko je nemški notranji minister Horst Seehofer napovedal, da je Nemčija pripravljena okrepiti število policistov na meji s Poljsko, da bi zamejili naval nezakonitih prebežnikov, ki prihajajo v EU iz Belorusije.

Na meji je že 800 policistov, Seehofer pa pravi, da bi jih lahko poslali še več, če bi bilo to potrebno. Seehofer je v pogovoru za časopis Bild am Sonntag omenil tudi možnost uvedbe nadzora na meji, če se razmere ne bi izboljšale.

EU za begunski val obtožuje Lukašenka

V zadnjih mesecih se je precej povečalo število prebežnikov, ki skušajo priti v Evropsko unijo prek Belorusije, ki meji na Poljsko, Litvo in Latvijo. Te države so trenutno tudi najbolj na udaru teh nezakonitih migracij. Prebežniki nato nadaljujejo pot prek Poljske do meje z Nemčijo.

Po podatkih poljskih oblasti so oktobra zaznali več kot 12.000 poskusov nezakonitega prečkanja meje. Nemška policija je medtem letos zaznala več kot 6000 nezakonitih vstopov v državo, največ na meji s Poljsko. Prebežniki so večinoma iz Iraka, Sirije, Jemna in Irana.

EU med drugim očita beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenku, da namenoma organizira polete iz držav, kot je Irak, in s tem krepi migrantski tok v smeri povezave.