Čaputovi so gladko zmago napovedovale že predvolilne javnomnenjske ankete. Foto: Reuters
Čaputovi so gladko zmago napovedovale že predvolilne javnomnenjske ankete. Foto: Reuters

Sobotnega glasovanja se je udeležilo slabih 42 odstotkov volilnih upravičencev, kar je manj kot na prejšnjih predsedniških volitvah.

Po objavi izidov se je 45-letna borka za državljanske pravice in zaščito okolja zahvalila volivcem v slovaškem, češkem in madžarskem jeziku ter jeziku romske manjšine. Svojo izvolitev vidi kot znak za spremembe, je povedala in napovedala "jasno proevropsko držo". Izid volitev je po njenih besedah znak, da "je mogoče zmagati brez napadanja nasprotnikov". "Verjamem, da se bo ta trend potrdil tudi na volitvah v Evropski parlament in na slovaških parlamentarnih volitvah prihodnje leto," je dodala. Prisegla bo 15. junija.

Volilnih upravičencev je bilo več kot štiri milijone, izbirali pa so med kandidatoma, ki sta največjo podporo uživala v prvem krogu 16. marca. Čaputova je takrat dobila 40,6 odstotka, Šefčovič pa 18,7 odstotka glasov.

Slovaška dobila prvo predsednico države

"Uspeh Čaputove gre pripisati temu, da pooseblja željo številnih Slovakov po spremembah," je komentiral poznavalec Pavel Haulik. Drugi poznavalci pravijo, da je volivce na svojo stran pridobila s svojo podobo, mirnim nastopom in pripravljenostjo brez izmikanja odgovarjati tudi na kočljiva vprašanja. Čaputova se s tem razlikuje od večine slovaških politikov.

Umor novinarja vrgel temno senco na politiko

Med vsemi predsedniškimi kandidati ji je tako uspelo najbolje izkoristiti napeto, krizno vzdušje, ki v državi vztraja vse od umora raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke februarja lani.

Kuciak je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma.

Čaputovo, ki jo je podprl tudi trenutni predsednik Andrej Kiska, so kritizirale cerkvene in druge konservativne skupine zaradi njenih liberalnih stališč pri vprašanju splava in pravic istospolno usmerjenih. Foto: Reuters
Čaputovo, ki jo je podprl tudi trenutni predsednik Andrej Kiska, so kritizirale cerkvene in druge konservativne skupine zaradi njenih liberalnih stališč pri vprašanju splava in pravic istospolno usmerjenih. Foto: Reuters

Zagovornica registracije istospolnih zvez

Čaputova je glasna nasprotnica korupcije, ki močno pesti Slovaško – indeks zaznave korupcije Transparency International je to državo uvrstil na 57. mesto od 180. Kot je povedal politični analitik Pavol Babos, gre veliko priljubljenost Čaputove pripisati temu, da ima človek, ki ga volivci dojamejo kot avtentičnega in ki jim vzbudi upe v resničen boj proti korupciji, velike možnosti.

Prav tako ne zavrača registracije istospolnih zvez ali posvojitev otrok istospolnih parov in je zagovornica pravice žensk do splava. Katoliška cerkev zaradi omenjenih pogledov s kritikami na njen račun ni skoparila. A očitno je bilo tudi med konservativnimi volivci nezadovoljstvo s trenutnimi političnimi odločevalci globlje od zavračanja liberalnih vrednot.

Prejemnica okoljske nagrade goldman environmental

Čaputovi je po več kot desetletje dolgem boju, v katerem je pred sodišči in institucijami zastopala sodržavljane, uspelo doseči zmago na vrhovnem sodišču, ki je leta 2013 razveljavilo dovoljenje za omenjeno deponijo.

K tej sodbi je vodila odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da imajo državljani pravico soodločanja v gradbenih projektih, ki imajo pomemben vpliv na okolje. Leta 2016 je Čaputova za svoja prizadevanja dobila nagrado goldman environmental, ki jo številni označujejo za okoljsko Nobelovo nagrado.

Glasna nasprotnica korupcije

V tistem času je slovaška javnost Čaputovo tudi prvič spoznala. V domačem mestu Pezinok blizu Bratislave se je pridružila kampanji proti postavitvi do okolja nevarnega smetišča blizu naseljenih območij. Postala je obraz državljanske nepokorščine, družba se je takrat na Slovaškem prvič postavila po robu politikom in oligarhom.

Zuzana Čaputova je tudi mati dveh otrok, v politiko pa je vstopila šele pred dvema letoma. Foto: Reuters
Zuzana Čaputova je tudi mati dveh otrok, v politiko pa je vstopila šele pred dvema letoma. Foto: Reuters

Svež obraz na političnem parketu

Pravnica se je šele konec leta 2017 pridružila novonastali liberalni stranki Napredna Slovaška, ki za zdaj še ni zastopana v parlamentu, a se ji vstop vanj široko nasmiha. Januarja lani so jo v stranki izvolili za svojo podpredsednico, pet mesecev pozneje pa izbrali za predsedniško kandidatko. Čaputova se je že po prvem krogu odpovedala položaju v stranki, kot predsednica države namerava iz Napredne Slovaške tudi izstopiti.

Do vstopa v Napredno stranko se Čaputova za politiko ni zanimala. Po študiju prava v Bratislavi, ki ga je končala leta 1996, se je osredotočila na svojo odvetniško kariero. Leta 2001 je začela sodelovati z ugledno civilnodružbeno organizacijo Via Iuris, ki si prizadeva za izboljšanje slovaškega pravnega sistema.