Kandidatka Napredne Slovaške Zuzana Čaputova, ki bi lahko postala prva predsednica v zgodovini Slovaške. Foto: Reuters

Kandidatka zunajparlamentarne stranke Napredna Slovaška Zuzana Čaputova, ki jo podpira tudi trenutni predsednik Andrej Kiska, je v prvem krogu volitev 16. marca prejela 40,57 odstotka glasov, 52-letni nestrankarski kandidat Maroš Šefčovič, ki ga je sicer v volilno bitko poslala stranka Smer nekdanjega premierja Roberta Fica, pa jih je zbral 18,66 odstotka.

Predsedniške volitve na Slovaškem potekajo dobro leto dni po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, ki je zaznamoval slovaško družbo. Kuciak je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma.

Čaputova je glasna nasprotnica korupcije, ki močno pesti Slovaško – indeks zaznave korupcije Transparency International je to državo uvrstil na 57. mesto od 180. Kot je povedal politični analitik Pavol Babos, gre veliko priljubljenost Čaputove pripisati temu, da ima človek, ki ga volivci dojamejo kot avtentičnega in ki jim vzbudi upe v resničen boj proti korupciji, velike možnosti.

Novi predsednik države bo položaj prevzel 15. junija.