Slovaki so na protestih izražali nasprotovanje vladnemu prevzemu javnega medija. Foto: EPA
Slovaki so na protestih izražali nasprotovanje vladnemu prevzemu javnega medija. Foto: EPA

Vlada je potrdila sporen zakonski predlog, ki ga je predlagala ministrica za kulturo Martina Šimkovičova. Med spremembami, ki jih prinaša predlog, je preimenovanje RTVS v Slovaško televizijo in radio (STVR). Generalnega direktorja bi volil devetčlanski svet, pri čemer bi štiri imenovalo ministrstvo za kulturo, pet pa parlament.

Ne le Šimkovičova, tudi Fico je vodstvo RTVS večkrat kritiziral, da je do njih pristransko, vendar pa generalnega direktorja in njegove ekipe, izvoljene za mandatno obdobje do leta 2027, zaradi veljavne pravne podlage niso mogli odstaviti.

"Razmere na RTVS so nevzdržne," je Fico dejal na novinarski konferenci in pojasnil, da zavod ne more biti objektiven, ker je v sporu s slovaško vlado. "Kršena je osnovna človekova pravica državljanov Slovaške, da imajo na voljo objektivne informacije," je zatrdil.

Do poročanja RTVS-ja je kritična tudi ministrica Šimkovičova, ki je pred prevzemom položaja delala za medij, kjer so bili znani po širjenju teorij zarot, sama pa je na družbenih omrežjih pogosto delila homofobne, proticepilske in proruske objave.

Opozicijski politiki in novinarji, ki so kritični do vlade, že več tednov obtožujejo vladno koalicijo, da želi RTVS, ki v javnomnenjskih raziskavah velja za objektivnega in zaupanja vrednega, zamenjati s propagandnim medijem, ki je naklonjen vladi.

Končno odločitev lahko sprejme le parlament, v katerem pa imajo tri vladne stranke zadostno večino. Fico je povedal, da pričakuje odločitev parlamenta junija.

Več nevladnih organizacij je že napovedalo, da se bodo v povezavi s predlogom zakona o javni radioteleviziji obrnile na Evropsko komisijo in Evropski parlament. Opozoriti želijo na sporne načrte vlade, ki so po njihovem mnenju v nasprotju z novim evropskim aktom o svobodi medijev.

Sredi marca je več tisoč ljudi v Bratislavi in Košicah protestiralo proti načrtom vlade za preoblikovanje slovaške radiotelevizije. K protestom sta pozvali liberalni opozicijski stranki Progresivna Slovaška ter Svoboda in solidarnost (SaS), ki vladi očitata, da želi RTVS spraviti pod svoj nadzor.

Fičeva vlada je že zaprla posebno tožilstvo, ki se je ukvarjalo s pregonom korupcije na visokih položajih, zamenjala vodje policije in tajnih služb ter zunanjo politiko odmaknila od podpore Ukrajini.