Protesti proti predlogu zakona so bili nekaj časa zelo množični, nato pa so usahnili. Foto: Reuters
Protesti proti predlogu zakona so bili nekaj časa zelo množični, nato pa so usahnili. Foto: Reuters

Za sporni zakon je glasovalo vseh 78 poslancev treh vladajočih socialdemokratskih in nacionalističnih strank. Opozicijski poslanci so protestno zapustili dvorano in bojkotirali glasovanje.

Zakon med drugim predvideva preimenovanje RTVS v Slovaško televizijo in radio (STVR). Omogoča tudi predčasno odstavitev generalnega direktorja, ki ga bo po novem volil devetčlanski svet.

Zakon mora podpisati še slovaški predsednik Peter Pellegrini, veljati pa naj bi začel 1. julija.

Do zakona so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, saj menijo, da ta ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem. Proti zakonu se je izrekla tudi nekdanja predsednica države Zuzana Čaputova.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je zakon označila za grožnjo neodvisnosti medijev. Direktor RTVS-ja Lubos Machaj pa je ocenil, da je za slovaške medije to "črn dan". "Nezmožnost vzpostavitve natančnih postopkov za prehod z RTVS-ja na STVR in odsotnost celovitega vodstva lahko destabilizira institucijo in ogrozi produkcijo," so zapisali na RTVS-ju.

Opozicija bo zahtevala oceno ustavnosti zakona

Opozicija je že napovedala, da bo ustavno sodišče zaprosila za oceno ustavnosti zakona.
Ministrica za kulturo Martina Šimkovičova je v četrtek v parlamentarni razpravi pred glasovanjem poudarila, da želi vlada s predlogom zakona okrepiti javnopravni značaj državne televizije ter zagotoviti spoštovanje pluralizma in načela demokracije.

Potem ko se je na začetku leta na pozive opozicije k protestom proti načrtovanemu preoblikovanju RTVS-ja večkrat odzvalo več deset tisoč ljudi, je gibanje po porazu opozicije na predsedniških volitvah aprila in poskusu atentata na predsednika vlade Roberta Fica 15. maja izgubilo zagon. V torek je v Bratislavi proti vladi in njenim medijskim načrtom protestiralo nekaj sto ljudi.