Pred pokopom bodo duhovniki ob patriarhovi krsti vso noč glasno brali iz Svetega pisma, poroča Blic. Foto: EPA
Pred pokopom bodo duhovniki ob patriarhovi krsti vso noč glasno brali iz Svetega pisma, poroča Blic. Foto: EPA

Krsto so najprej pripeljali v cerkev svetega nadangela Mihaela, kjer se je zbralo veliko vernikov, ki so se družili v cerkvi in pred njo, večina po poročanju srbskih medijev ni nosila zaščitnih mask in ni ohranjala medsebojne razdalje.

Poleg tega so, kot kažejo posnetki srbske televizijske hiše RTS, poljubljali križ in pleksisteklo nad krsto.

Patriarha naj bi v nedeljo pokopali v hramu svetega Save, kamor so ga prepeljali predstavniki Srbske pravoslavne cerkve in tamkajšnje vojske. Pred pokopom bodo duhovniki ob patriarhovi krsti vso noč glasno brali iz Svetega pisma.

Sorodna novica Poglavar Srbske pravoslavne cerkve patriarh Irinej umrl zaradi covida-19

Irinej bo prvi patriarh, ki bo pokopan v omenjeni beograjski cerkvi, kar so predvideli cerkveni krogi.

Izgubil boj s covidom-19

90-letnega Irineja so v bolnišnico sprejeli 4. novembra, ko so mu tudi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pred tem se je Irinej v črnogorski prestolnici Podgorica udeležil pogreba metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija, ki je tudi umrl zaradi covida-19.

Pogreb, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, velja za enega od žarišč okužb s koronavirusom. Večina na pogrebu ni spoštovala zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužb. Številni niso nosili zaščitnih mask. Nekateri so celo med pogrebnim mimohodom poljubljali Amfilohijevo truplo.

Patiarh Irinej, ki se je zadnjič pojavil v javnosti prav na Amfilohijevem pogrebu, je v svojih javnih nastopih podpiral sedanje srbsko politično vodstvo, posebno predsednika Aleksandra Vučića. Oktobra letos je SPC Vučiću tudi podelila najvišje cerkveno odlikovanje, red svetega Save. Bil je tudi glasni kritik protivladnih protestov proti Vučiću leta 2019 in nasprotnik samostojnosti Kosova. Pogosto je kritiziral skupnost LGBT v državi in nasprotoval paradi ponosa.