Kraj Banjsko polje v bližini Bora v Srbiji. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Kraj Banjsko polje v bližini Bora v Srbiji. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Posnetek, ki ga je naredil neki Srb na Dunaju, zdaj preverja policija, srbsko notranje ministrstvo pa je pozvalo Srbe, ki živijo v avstrijski prestolnici, naj jim takoj posredujejo morebitne informacije v povezavi z izginulo deklico. Da se je pojavila nova sled, je sicer dopoldne sporočil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Preiskavo o tem primeru je sprožila tudi kriminalistična služba na Dunaju, poroča B92 in dodaja, da dekličin stric ni mogel potrditi, da je na sliki res njegova dveletna nečakinja Danka Ilić.

Z rumeno tiralico išče deklico tudi Interpol. Rumena tiralica se uporablja večinoma za iskanje mladoletnih pogrešanih oseb.

Domača hiša, kjer je deklica Danka izginila. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Domača hiša, kjer je deklica Danka izginila. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V Srbiji se že šesti dan nadaljuje iskanje Danke, ki je izginila v torek v naselju Banjsko polje blizu mesta Bor, ko je bila z mamo in bratom na dvorišču družinske hiše. Mama je povedala, da je ni našla več, potem ko je odšla po vodo za sina. Policija danes preiskuje del reke, ki je od hiše oddaljena tri kilometre.

Policija, gasilci in prostovoljci so v preteklih dneh temeljito preiskali objekte in teren okoli hiše, tudi s psi in helikopterjem. Med drugim so pregledali bližnje podzemne kanale in jaške v skupni dolžini 4,5 kilometra, a niso našli nobenih sledi.

Obveščanje o pogrešani deklici  v okviru sproženega sistema Najdi me. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Obveščanje o pogrešani deklici v okviru sproženega sistema Najdi me. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

Mater in očeta pogrešane deklice so že večkrat pripeljali na informativni pogovor na policijsko postajo, da bi razjasnila okoliščine izginotja. Kot poudarja policija, nista ničesar osumljena, z njima le preverjajo informacije, ki so jih prejeli. V Srbiji so tokrat namreč prvič vključili sistem Najdi me, v okviru katerega javnosti s SMS-i, prek televizije in radia ter z opozorili na letališčih ter železniških in avtobusnih postajah posredujejo osnovne informacije o pogrešani deklici.

Poteka tudi forenzična preiskava prenosnih telefonov staršev, vključno s sporočili in klici, ki jih je mama izbrisala pred izginotjem hčerke. Oče je prestal poligrafsko testiranje, ki ga z nosečo mamo niso opravili, so pa z njo na dvorišču domače hiše poustvarili torkovo dogajanje.

So pogrešano deklico res opazili na Dunaju?