Februarja je tedanji francoski gospodarski in finančni minister Bruno Le Maire dejal, da bo Huawei lahko sodeloval pri vzpostavljanju omrežja 5G v Franciji, vendar bodo njegovo sodelovanje lahko omejili, prav tako bodo lahko prednost dali evropskim podjetjem. Foto: Reuters
Februarja je tedanji francoski gospodarski in finančni minister Bruno Le Maire dejal, da bo Huawei lahko sodeloval pri vzpostavljanju omrežja 5G v Franciji, vendar bodo njegovo sodelovanje lahko omejili, prav tako bodo lahko prednost dali evropskim podjetjem. Foto: Reuters

Francoska vlada je že pred meseci napovedala, da bodo sodelovanje Huaweija lahko omejili. Kot je zdaj za časnik Les Echos povedal Poupard, bodo operaterje, ki Huaweijeve opreme še ne uporabljajo, spodbujali, naj poiščejo druge možnosti. Tistim, ki jo že, pa bodo izdali dovoljenja, veljavna od treh do osmih let.

Na blokado se pripravlja tudi Združeno kraljestvo

Po neuradnih informacijah tujih medijev se na blokado Huaweija pripravlja tudi Združeno kraljestvo, ki mu je sicer prižgala zeleno luč. Zdaj naj bi si na podlagi opozoril strokovnjakov premislila in načrtovala popolno prepoved sodelovanja pri izgradnji omrežja 5G.

Na Poupardove besede se je po navedbah AFP že odzvalo kitajsko zunanje ministrstvo. Kot je poudarilo, od Francije pričakujejo "objektiven in pošten odnos", ki bo trgu omogočil odločanje na podlagi tržnih interesov. Francosko vlado je pozvalo, naj zagotovi "odprto, pošteno, pravično in nediskriminatorno poslovno okolje za vsa podjetja iz vseh držav".

Glede tveganj, ki naj bi jih predstavljal Huawei, je na Otoku v zadnjih dneh najbolj glasen nekdanji vodja britanske obveščevalne službe MI6 John Sawers. Kot je zapisal v kolumni, med drugim objavljeni v časniku Financial Times, britanski obveščevalci ne morejo več zagotavljati varnostne neoporečnosti Huaweijeve tehnologije.

Omejevanje Huaweija v mnogih državah sledi ukrepom, ki jih je proti temu podjetju in kitajski telekomunikacijski tehnologiji nasploh uvedla administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Med drugim jim namreč očita, da kitajski vladi omogočajo prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu.

Huawei: Obtožbe so neutemeljene

Pri Huaweiju obtožbe ves čas odločno zanikajo. Poudarjajo, da so neutemeljene, saj da ni Washington do zdaj predložil nobenih dokazov. Trumpova administracija je kljub temu med drugim prepovedala sodelovanje ameriških telekomunikacijskih podjetij s Huaweijem. Trump je svoje grožnje naslovil tudi na tuje države, ki bodo po njegovih besedah v primeru sodelovanja s Huaweijem pri gradnji omrežij med drugim prikrajšane za sodelovanje z ZDA na obveščevalno-varnostnem področju.

Tudi Slovenijo je Washington pozval k premišljeni izbiri ponudnikov tehnologije 5G. Po neuradnih informacijah ima slovenska vlada na mizi tudi osnutek skupne izjave z ZDA o varnosti omrežij 5G, ki izpostavlja pomen visokih varnostnih standardov ponudnikov tehnologije 5G. Izjava bi lahko omejila sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju 5G v Sloveniji, čeprav ministrstvo za javno upravo zagotavlja, da vlada uradnega stališča do Huaweija nima.

Kljub pritiskom ZDA mnoge države dopuščajo možnost sodelovanja s Huaweijem. Kot poudarjajo, bi bilo nepravično in diskriminatorno, če bi določenemu ponudniku vnaprej prepovedali sodelovati. Odprta vrata je Huaweiju pustila tudi Evropska komisija, vendar gre za dovoljenje za omejeno sodelovanje.