Bruselj ni prisluhnil ameriškim argumentom in ni izločil Huaweija iz gradnje mobilnih omrežij naslednje generacije. Sočasno pa je Evropska komisija članicam prepustila zadnjo besedo. Foto: Reuters
Bruselj ni prisluhnil ameriškim argumentom in ni izločil Huaweija iz gradnje mobilnih omrežij naslednje generacije. Sočasno pa je Evropska komisija članicam prepustila zadnjo besedo. Foto: Reuters

Ob tem ZDA in vlada Donalda Trumpa pozivajo preostali svet, naj zaradi domnevnih varnostnih groženj prepreči pristopanje Huaweija k izgradnji omrežij 5G.

Presoja o vključevanju za Američane spornega Huaweija je tako na posameznih članicah, ki pa jim Bruselj nalaga podrobno varnostno preverjanje potencialnih ponudnikov. Varna vzpostavitev omrežij 5G je po navedbah Evropske komisije ključnega pomena, saj varnost posameznih omrežij vpliva na varnost celotnega EU-ja.

Huawei pozdravlja smernice iz Bruslja

Med bruseljskimi priporočili je tudi "izogibanje odvisnosti od enega ponudnika" in "odvisnosti od ponudnikov, ki pomenijo visoko stopnjo tveganja". Huawei se je hitro odzval na predstavljene smernice Evropske komisije in jih pozdravil kot nevtralne, brez favoriziranja evropskih proizvajalcev.

Kitajci trn v peti Trumpovi vladi

Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija na splošno sta se znašla pod plazom kritik administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi po Trumpovih navedbah kitajski vladi omogočala prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiju obtožbe ves čas odločno zanikajo.

Washington tudi Slovenijo posvaril pred Huaweijem

Kljub temu so kritikam sledili tudi konkretni ukrepi, med drugim v obliki prepovedi sodelovanja s Huaweijem za ameriška telekomunikacijska podjetja. Trump je svoje grožnje naslovil še na tuje države, ki bodo po njegovih besedah v primeru sodelovanja s Huaweijem pri gradnji omrežij med drugim prikrajšane za sodelovanje z ZDA na obveščevalno-varnostnem področju. Tudi Slovenijo je Washington pretekli teden pozval k premišljeni izbiri ponudnikov tehnologije 5G.

Tudi Britanci niso izločili Kitajcev

Kljub pritiskom ZDA nekatere države dopuščajo možnost sodelovanja s Huaweijem. Kot poudarjajo, bi bilo nepravično in diskriminatorno, če bi določenemu ponudniku vnaprej onemogočili sodelovanje. Med državami, ki so Huaweiju nedavno prižgale zeleno luč, je tudi Velika Britanija, ki je ravno v torek sporočila, da bo kitajski velikan lahko sodeloval, vendar ne pri gradnji "občutljive" jedrne infrastrukture.

Evropska komisija: Sodeluje lahko tudi Huawei